Zupa miso to tradycyjna zupa japońska, która w zależności od wersji zawierać może różne dodatki. W zupie miso znaleźć mogą się zarówno warzywa, tofu, krewetki czy ryby. Ja dzisiaj mam dla Was przepis na zupę miso w wersji wegetariańskiej, dlatego też nie znajdziecie w tym przepisie wywaru dashi ani rybnych dodatków. Bazą mojej zupy miso jest bulion warzywny, do którego dodałam grzyby shimeji, ser tofu oraz pastę miso. Całość gotowałam razem przez kilka minut, po czym podałam z dodatkiem makaronu noodle, jajka i wodorostów.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zupę miso z tofu.
- 15 dkg grzybów shimeji
- 2 łyżki suszonych wodorostów
- 30 dkg sera tofu
- 1,5 łyżki pasty miso
- 2 l bulionu warzywnego
- pęczek zielonej cebuli
- 12 dkg makaronu noodle
- 3 jajka ugotowane na miękko
- 3/4 łyżeczka soli
Jak zrobić zupę miso z tofu.
Grzyby shimeji oczyścić, podzielić na pojedyncze sztuki i włożyć do garnka. Dodać krojony w dużą kostkę ser tofu i smażyć 2-3 minuty, po czym wlać bulion warzywny oraz wsypać sól. Doprowadzić całość do wrzenia, zmniejszyć ogień na mały i gotować 15 minut. W tym momencie dodać pastę miso i zdjąć zupę z ognia.
Jajka ugotować na miękko. W zależności od wielkości jajka może to zająć pomiędzy 3,5 a 5,5 minuty. Po ugotowaniu każde jajko wystudzić, obrać i przekroić na pół.
Makaron noodle ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany przelać zimną wodą i wystudzić.
Do małej miseczki włożyć wodorosty, zalać je wrzącą wodą i odstawić na 5 minut. Kolejno, odlać wodę i wystudzić wodorosty.
Podanie zupy miso. Do miseczki włożyć część makaronu, połówkę jajka oraz kilka wodorostów. Wlać gorącą zupę z garnka. Zupę miso podawać posypaną drobno krojoną zieloną cebulką.

Warto wiedzieć robiąc zupę miso z tofu.
Po dodaniu pasy miso do zupy, zupy nie należy gotować.
Zupę podałam z jajecznym makaronem noodle. Wam też polecam sięgnąć po ten typ makaronu noodle, nie używałabym jako dodatku noodle ryżowego.
Lubisz dania z tofu? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Wegańskiego tatara z selera i tofu.

Wygląda cudownie, uwielbiam takie połączenia! 🙂
Dziękuję 🙂