Dzisiaj mam dla Was przepis na szybki obiad. Nie zaskoczy chyba nikogo, iż tenże szybki obiad bazuje na makaronie. Przepis, którym dzielę się poniżej, to przepis na makaron z brokułem, danie jarskie bez grama mięsa. Makaron z brokułem przygotowałam na bazie makaronu maccheroni, czyli makaronu w kształcie wąskich rurek. Makaron ten sprawdza się świetnie w daniach, które mają w sobie dodatek jakiegoś sosu, jest także dobrym dodatkiem do zup oraz stir-fries. Ugotowany makaron połączyłam z sosem śmietanowym z dodatkiem brokuła, pesto i czosnku. Po wierzchu całość posypałam świeżo tartym Parmezanem. Makaron z brokułem to danie, które podać można zarówno na obiad jak i na lunch. Mam nadzieję, iż Wam posmakuje.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na makaron z brokułem.
- 200 g makaronu maccheroni
- 2 łyżeczki soli
- 200 ml śmietanki (30%)
- 1/2 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 300 g różyczek brokuła
- 2 łyżki zielonego pesto
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- 50 g tartego sera parmezan
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml bulionu warzywnego
Jak zrobić makaron z brokułem.
Makaron ugotować w wodzie osolonej 1 łyżeczką soli. Ugotowany wylać na durszlak, przelać zimną wodą i odstawić na chwilę do odsączenia.
Do garnka wlać wodę, wsypać 1/2 łyżeczkę soli i zagotować. Kiedy woda w garnku zaczyna się gotować włożyć różyczki brokuła, doprowadzić do ponownego zagotowania i gotować na średnim ogniu przez 6-7 minut. Ugotowane różyczki brokuła wylać na durszlak i odsączyć z wody. Kolejno, połowę różyczek drobno posiekać nożem.
Na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez kilka sekund. Następnie dodać pesto, 1/2 łyżeczkę soli, pieprz, mąkę wymieszaną ze śmietanką i bulionem, różyczki brokuła oraz posiekanego brokuła. Gotować na średnim ogniu przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Do gotowego sosu dodać makaron i dokładnie wymieszać. Makaron z brokułem podawać posypany tartym serem Parmezan.

Warto wiedzieć robiąc makaron z brokułem.
Makaron należy gotować według instrukcji na opakowaniu. Instrukcja na opakowaniu mojego makaronu sugerowała 7 minut, ja jednak gotowałam go nieco ponad 10 minut. Czasami warto jest po prostu od czasu do czasu sprawdzić czy makaron jest ugotowany czy nie.
Maccheroni to makaron jaki rekomenduję wykorzystać w tym daniu, jednak można go śmiało zastąpić innym rodzajem makaronu. Zarówno Penne, Farfalle, Coquillette czy Fusilli sprawdzą się równie dobrze w tym daniu.
Zielone pesto zastąpić można domowym pesto. Może to być pesto z liści rzodkiewki, pesto z natki marchewki, pesto z czosnku niedźwiedziego.
Lubisz dania z makaronem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Makaron z tuńczykiem.


Dodaj komentarz