Pomidorówka na rosole z makaronem świderki, zabielana śmietanką i doprawiona przyprawami, to zupa idealna na pierwsze danie obiadowe. Kojarzy mi się z prostym, domowym jedzeniem i taka właśnie jest. Przygotowanie pomidorówki z makaronem zaczynamy od ugotowania rosołu drobiowego. Rosół gotujemy z porcji rosołowej drobiowej, która w głównej mierze składa się z małych kawałków kurczaka, co pozwala im się dość szybko ugotować. Gotowy rosół przelewamy przez gęste sitko, łączymy z przecierem oraz koncentratem pomidorowym, śmietanką a także przyprawami. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem, posypaną świeżo-krojoną natką pietruszki. Tak przygotowana zupa jest pyszna na obiad. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na pomidorówkę na rosole i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pomidorówkę na rosole.
- 300 g porcji rosołowej z kurczaka
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 1 mały por
- 50 g selera korzeniowego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 l wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 100 ml śmietanki do zupy
- 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
- 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
Do podania:
- makaron świderki
- natka pietruszki

Jak zrobić pomidorówkę na rosole.
Do garnka włożyć kawałki kurczaka, marchew, pietruszkę, selera, pora, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wlać wodę, zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Rosół przelać przez gęste sitko, wlać do garnka i dodać sól, pieprz, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, pomidory z bazylią oraz czosnkiem a także śmietankę. Zagotować i gotować razem na małym ogniu przez 8-10 minut. Zupę pomidorową podawać z ugotowanym makaronem świderki, posypaną świeżo-krojoną natką pietruszki.

Warto wiedzieć robiąc pomidorówkę na rosole.
Makaron świderki należy ugotować według instrukcji na jego opakowaniu. Zamiast z makaronem, tę zupę podać można z ugotowanym na sypko ryżem.
Warzywa z dodatkiem, których gotujemy rosół można pokroić i podać je z ugotowaną zupą. Podobnie możemy zrobić z ugotowanym mięsem drobiowym.
Lubisz pomidorówkę? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pomidorówkę z makaronem.


Dodaj komentarz