Najlepsza mini pizza z serem i pieczarkami, to wypiek idealny na przekąskę oraz lunch. Ciasto w tej mini pizzy jest mięciutkie, puszyste a ser lekko przypieczony i ciągnący. Tą mini pizzę uwielbiam robić także na imprezy, gdyż przygotować można ją przed imprezą, upiec a w momencie przybycia gości tylko podgrzać. Bazą mini pizzy jest proste ciasto drożdżowe na bazie mąki chlebowej, drożdży, jogurtu, wody, oliwy, masła, soli i cukru. Po wyrobieniu i wyrośnięciu ciasto formowane jest w kulki, wałkowane i smarowane aromatycznym sosem pomidorowym z ziołami, posypywane żółtym serem i podsmażonymi plastrami pieczarek. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na najlepszą mini pizzę i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na najlepszą mini pizzę.
Ciasto na pizzę:
- 400 g mąki chlebowej + odrobina do podsypania
- 140 ml letniej wody
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczka soli
- 5 g drożdży instant
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka płynnego masła
- 1 łyżeczka cukru kryształu
Sos pomidorowy:
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1/4 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta cukru kryształu
Dodatkowo:
- 100 g pieczarek
- 250 g sera żółtego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Jak zrobić najlepszą mini pizzę.
Do szklanki wlać letnią wodę, wsypać drożdże instant, wymieszać i odstawić na 5 minut. Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, sól, cukier, oliwę, masło oraz jogurt naturalny. Ciasto wyrabiać przez 8 minut, po czym przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę i 20 minut.
W momencie, w którym wyrasta nam ciasto na pizzę robimy sos pomidorowy oraz smażymy pieczarki. Pieczarki dość grubo kroimy w plastry, na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy sól oraz pieprz i kontynuujemy smażenie przez kolejne 2-3 minuty. Odstawiany do wystygnięcia. W miseczce łączymy sos pomidorowy z cukrem, oregano, bazylią, solą oraz pieprzem.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na blat kuchenny i dzielimy na 8 części. Kolejno każdą część ciasta formujemy w kulkę, po czym podsypujemy ją mąką i wałkujemy na placek o średnicy 13-u centymetrów. Na raz najlepiej jest pracować z połową ciasta a pozostałą jego część uformowaną w kulki trzymać w tym czasie w lodówce. Każdy rozwałkowany kawałek ciasta pokrywamy sosem pomidorowym, posypujemy żółtym serem, na którym układamy wystudzone pieczarki. Tak przygotowaną mini pizzę odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 12 minut.

Warto wiedzieć robiąc najlepszą mini pizzę.
Do pizzy najlepszy będzie ser żółty typu Gouda oraz mozzarella.
Oregano i bazylię zastąpić można mieszanką ziół włoskich lub prowansalskich.
Jogurt naturalny wykorzystany do przygotowania ciasta drożdżowego powinien mieć temperaturę pokojową.
Lubisz dania z żółtym serem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladę drożdżową z jajkiem, serem i parówką.


Dodaj komentarz