Wiele sklepów od czasu do czasu robi tydzień produktów kuchni świata. Jest to na ogół asortyment jednego wybranego kraju wyłącznie. Osobiście uwielbiam takie tygodnie, gdyż często w trakcie ich trwania mogę kupić wyjątkowe produkty. Niedawno na tygodniu włoskim udało mi się zakupić makaron armoniche. Nie miałam wcześniej styczności z tym rodzajem makaronu, ale zakup uważam za bardzo udany. Armoniche to sporej wielkości makaron, który kształtem przypomina złożone ze sobą półokrągłe falbanki. Makaron ten robi się z twardej pszenicy durum i po ugotowaniu idealnie sprawdza się połączony z sosami. Ja postanowiłam zaserwować tenże makaron z tuńczykiem, pomidorami oraz zielonymi oliwkami.
Do przygotowania makaronu z tuńczykiem sięgnęłam po tuńczyka z puszki, którego najpierw odlałam z zalewy, a następnie podsmażyłam na oliwie. Do tuńczyka dodałam krojone zielone oliwki, pomidorki, cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki. Sos z tuńczykiem wyszedł kremowy dzięki dodatkowi oliwy z oliwek. Ja tak przygotowany makaron z tuńczykiem podaję na obiad, posypany natką pietruszki, a czasami także tartym serem Parmezan. Zapraszam po poniższy przepis na makaron z tuńczykiem i mam nadzieję, iż go wypróbujecie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na makaron z tuńczykiem.
- 30 dkg makaronu armoniche
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- 10 dkg cebuli
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 18,5 dkg tuńczyka w oleju
- 1 łyżka krojonej natki pietruszki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 20 dkg pomidorków koktajlowych
- 8 dkg zielonych oliwek
- 1/2 łyżeczka suszonego oregano
Jak zrobić makaron z tuńczykiem.
Makaron ugotować w wodzie osolonej łyżeczką soli. Ugotowany makaron wylać na durszlak i przelać zimną wodą. Odstawić na chwilę do odsączenia, a następnie przełożyć do miski.
Na patelnię wlać oliwę i dodać drobno krojoną cebulę. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuować smażenie przez kilka sekund. Kolejno dodać odlanego z zalewy tuńczyka, pokrojone pomidory oraz oliwki, 1/4 łyżeczkę soli, oregano i pieprz. Smażyć przez około 8 minut na średniej wielkości ogniu, a kiedy gotowe przełożyć do miski. Dodać uprzednio ugotowany makaron, wymieszać i posypać natką pietruszki.

Warto wiedzieć robiąc makaron z tuńczykiem.
Każdego pomidorka koktajlowego przekroiłam na pół, a oliwki pokroiłam w plasterki.
Makaron gotowałam przez 15 minut, od momentu zagotowania się wody z makaronem. Najlepiej jest gotować makaron według instrukcji zamieszczonej na jego opakowaniu.
Oczywiście makaron armoniche zastąpić możecie każdym dowolnym rodzajem makaronu. W daniu tym sprawdzi się Fusilli, Penne czy chociażby Pappardelle.
Lubisz dania z makaronem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Makaron z kiełbasą.


Dodaj komentarz