Świeża kapusta smakuje doskonale przyrządzona zarówno na ciepło jak i na zimno. Gotowana z zasmażką czy w formie surówki, nieważne, lubię obie formy.
Przepis na surówkę, którą mam dla Was poniżej znają chyba wszyscy. Pamiętam, że ja po raz pierwszy zrobiłam tę surówkę kilka lat temu.
Surówka Colesław najlepiej smakuje zrobiona z młodej kapusty, gdyż kapusta jest soczysta i krucha. Używając świeżej kapusty nie trzeba dodawać zbyt dużo soli aby zmiękczyć kapustę.
Surówka ta idealnie sprawdza się podana do każdego rodzaju mięsa. Komponuje się świetnie z mięsem kurczaka, mięsem wołowym oraz mięsem wieprzowym. Dobrze łączy się również z mięsem ryb. Ja często dodaję ją także do burgerów.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na surówkę z kapusty.
- 1/2 średniej główki młodej kapusty
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 mała biała cebula
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 małe jabłko
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru kryształu

Jak zrobić surówkę Colesław.
Kapustę dość drobno poszatkować na szatkownicy lub pokroić nożem. Przełożyć do miski, posolić i dokładnie wymieszać. Kolejno, delikatnie ugnieść palcami.
Marchew zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczkach, cebulę pokroić w małą kostkę, a jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do kapusty dodać tarte jabłko, marchew oraz drobno krojoną cebulę.
W kubku połączyć majonez, śmietanę, cukier oraz pieprz. Sosem zalać warzywa w misce. Dokładnie wymieszać.

Warto wiedzieć robiąc surówkę z kapusty.
Jeśli nie macie w domu jabłka możecie użyć octu jabłkowego. Jedna do dwóch łyżek octu w zupełności wystarczą.
Do surówki można dodać świeżą natkę pietruszki.
Lubisz surówki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Surówkę z czerwonej kapusty.
Dodaj komentarz