Smażona cukinia z serem serowym
|

Krążki z cukinii z sosem serowym

Cukinia jest jednym z tych warzyw, które można przygotować na kilka sposobów. Sprawdza się smażona, gotowana oraz zapiekana w piekarniku.

Smażona cukinia z serem serowym
Cukinia

W moim domu z cukinii przyrządzam bigos, placuszki, zupę, piekę chleb, a także ją faszeruję oraz panieruję. Jakby się nad tym zastanowić, różnorodność dań jakie można przygotować z cukinii jest naprawdę spora.

Propozycja poniżej to cukinia w wersji smażonej, a konkretnie panierowane krążki z cukinii. Krążki te smażę na oleju, a następnie podaję z pysznym sosem serowo-czosnkowym. Tak przygotowana cukinia sprawdza się jako danie główne, dodatek do innych dań bądź jako przekąska. Polecam poniższy przepis na krążki z cukinii z sosem serowym i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na smażone krążki z cukinii.

  • 1 duża cukinia
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Sos serowy:

  • 3 łyżki żółtego sera (Gouda, Cheddar)
  • 50 g sera pleśniowego
  • 2 ząbki czosnki
  • 2 łyżki majonezu

Jak zrobić smażone krążki z cukinii.

Cukinię obrać ze skórki, pokroić w 1-o centymetrowe krążki. Z każdego z krążków usunąć środek, w którym są ziarna. Kolejno, krążki posolić solą, oprószyć pieprzem i odstawić na 2 minuty. Tak przygotowane krążki z cukinii obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Kiedy olej na patelni jest już odpowiednio gorący, zmniejszyć ogień na średni i układać panierowane krążki cukinii. Krążki cukinii smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone krążki cukinii wykładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Sos serowy: żółty ser zetrzeć na tarce, rozdrobnić widelcem ser pleśniowy. Do obu serów dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym całość stopić w mikrofalówce. Po wyjęciu z mikrofali dodać majonez i dokładnie wymieszać. Gotowy sos serowy podawać z gorącą cukinią.

Warto wiedzieć robiąc smażone krążki cukinii.

Smażona cukinia z serem serowym
Cukinia

Cukinię po wyjęciu z gorącego oleju sugeruję wykładać na papierowy ręcznik. Jak wspomniałam powyżej, papierowy ręcznik wchłonie nadmiar oleju.

W taki sam sposób jak cukinię można przygotować inne warzywa np. kalafiora lub brokuła.

Lubisz panierowane warzywa? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Smażonego kalafiora z ajvarem.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Krążki z cukinii z sosem serowym
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *