Tempura to obtoczone w lekkim cieście warzywa, owoce morza, drób oraz wiele innych produktów spożywczych. Danie to zrobić można z niemalże większości produktów ale najpopularniejszymi są krewetki, cukinia, oberżyna, grzyby oraz kurczak. Jako, iż danie to wywodzi się z kuchni japońskiej, w owej kuchni również sushi w tempurze jest dość popularne. Osobiście miałam okazję skosztować takiego sushi i obiektywnie stwierdzam, iż smakowało rewelacyjnie. Po obtoczeniu w cieście dane warzywo czy owoc morza wkłada się na gorący olej i smaży do momentu, w którym całość ma chrupiącą formę.
To czy tempura będzie po usmażeniu chrupiąca i rozpływająca się w ustach zależy w głównej mierze od ciasta. Przygotowanie ciasta na tempurę jest łatwe ale robiąc je pamiętać trzeba o kilku bardzo istotnych rzeczach. Pierwszą w nich jest mąka. Ciasto zrobić można na mące pszennej typu 500, jednak najlepsza będzie mąka pszenna tortowa, która to mąka ma mniejsze stężenie glutenu. Mąka pszenna tortowa jest lekka i mniej lepiąca od mąki typu 500. Poprzestać można tylko i wyłącznie na mące pszennej jednak warto jest dodać do niej również odrobinę skrobi. Może to być zarówno skrobia kukurydziana jak i skrobia ziemniaczana. Skrobia sprawi, iż formowanie się glutenu w cieście będzie wolniejsze, dzięki czemu w efekcie końcowych tempura będzie bardziej chrupiąca.
Kolejnym ważnym elementem dobrego ciasta na tempurę jest temperatura wykorzystanych składników, gdyż im zimniejsze tym lepiej. Zarówno woda jak i jajka powinny być z lodówki, a wodę przed jej dodaniem do ciasta można dodatkowo wstawić na kilka minut do zamrażalnika. Warto jest mieć także na uwadze fakt, iż w przypadku tego ciasta im mniej miksujemy czy mieszamy tym lepiej. Proces przygotowania ciasta powinien być szybki i sprawny, a w cieście mogą nawet pozostać małe grudki. Ciasta nie należy robić z wyprzedzeniem, a dopiero w momencie, w którym mamy zamiar go użyć.
Do smażenia najlepszy jest olej warzywny, a produkty przed namoczeniem w cieście koniecznie należy oprószyć mąką. Oprószenie w mące sprawi, iż ciasto będzie się trzymać produktu i nie będzie odchodzić od niego po usmażeniu. Zachęcam was do robienia warzyw oraz innych produktów w tempurze. W tym momencie mamy sezon chociażby na cukinię, a jak wiadomo warzywo to rewelacyjnie odnajduje się w tempurze. Wystarczy pokroić ją w słupki bądź w krążki, obtoczyć w mące po czym pokryć ciastem i usmażyć na głębokim tłuszczu. Polecam wam poniższy prosty przepis na idealną tempurę i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tempurę.
- 10 dkg mąki pszennej tortowej *typ 405
- 80 ml bardzo zimnej wody gazowanej
- 2 dkg mąki ziemniaczanej
- 120 ml bardzo zimnej wody niegazowanej
- 1 małe jajko bądź 1 pełna łyżeczka majonezu

Jak zrobić tempurę.
Do miski przesiać mąkę tortową wraz z mąką ziemniaczaną. W kubeczku widelcem rozmieszać jajko i kiedy gotowe dodać je do mąk w misce. Wlać również wodę gazowaną wraz z wodą niegazowaną i szybko połączyć wszystkie składniki ubijakiem bądź łyżką.

Warto wiedzieć robiąc tempurę.
Jeśli jajko zastąpicie majonezem, to koniecznie wybierzcie majonez, który jest robiony na jajkach. Przepis na domowy majonez znajdziecie TUTAJ.
Miskę, w której robię ciasto na tempurę, wkładam na 10 minut do zamrażalnika, dzięki czemu składniki ciasta utrzymują swoją temperaturę nieco dłużej.
Przed pokryciem ciastem warzywa, owoce morza lub drób należy najpierw umyć, bardzo dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć mąką, a dopiero w ostatnim kroku obtoczyć w cieście. Po każdym obtoczeniu składników, miskę z ciastem wstawiam do lodówki i wyjmują ją dopiero w momencie, w którym obtaczam kolejne produkty.
Lubisz owoce morza w tempurze? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Krewetki w tempurze.


Dodaj komentarz