Babeczki miodowe z poniższego przepisu robiłam już jakiś czas temu. Miałam ochotę na słodki deser z owocami i ten właśnie przepis przyszedł mi do głowy.

Czereśnie w tym momencie są dość drogie do kupienia, ale można je zastąpić wiśniami, porzeczkami, malinami, jeżynami oraz jagodami. Jako foremek do babeczek użyłam silikonowych foremek do muffinów, tylko i wyłącznie dlatego, iż nie miałam akurat w domu foremek do babeczek. Różnica między nimi, a foremkami metalowymi jest taka, iż jeśli użyjecie tych silikonowych, musicie je dodatkowo włożyć do metalowej blaszki na muffiny.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na babeczki miodowe.
- 1 szklanka mąki pszennej
- 10 dkg masła bez soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki mąki do podsypania
- 1/2 szklanki czereśni
- 300 ml śmietany kremówki
Dodatkowo: 12 sztuk foremek do muffinów bądź foremek na babeczki, papier do pieczenia, nasiona do obciążenia foremek.
Jak zrobić babeczki z owocami.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło pokrojone w małą kostkę oraz proszek do pieczenia. Posiekać składniki nożem. Siekać do momentu, w którym zaczynają się łączyć ze sobą. W tym momencie dodać żółtka oraz miód i zagnieść ciasto. Jeśli w trakcie wyrabiania ciasto klei się do rąk i do stolnicy, należy lekko podsypać je mąką. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować na grubość około 3-ech milimetrów i wyłożyć nim każdą foremkę. Na cieście położyć papier do pieczenia, na który wsypać ziarna np. grochu celem obciążenia papieru. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 6 minut. Po upływie tego czasu wyjąć babeczki z piekarnika, usunąć ziarna oraz papier do pieczenia, po czym włożyć je z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ja do śmietanki nie dodawałam cukru, gdyż nie lubię kiedy jest ona zbyt słodka.
Miodowe babeczki po upieczeniu wystudzić i wypełnić ubitą śmietaną kremówką i udekorować świeżymi owocami.
Warto wiedzieć robiąc miodowe babeczki.

Masło, którego używamy do przygotowania babeczek powinno być miękkie. Nie dodajmy masła, które jest wyjęte bezpośrednio z lodówki.
Lubisz świeże owoce? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Tartę czekoladową z czerwoną porzeczką.

U mnie będzie jutro wersja z malinami, mam nadzieję, że mi się udadzą 😀