Zapiekanka z kapusty włoskiej i ziemniaków to danie obiadowe, które zaskakuje swoim smakiem. Podstawą tej zapiekanki jest kapusta włoska, ziemniaki oraz sos serowy, który robi się w niemalże identyczny sposób jak sos beszamel. Przygotowanie zapiekanki rozpoczynam od pokrojenia i podgotowania zarówno kapusty jak i ziemniaków. Dodatkowo podgotowaną kapustę podsmażam jeszcze przed zapieczeniem, a wszystko po to, aby warzywa szybciej się upiekły i łatwiej połączyły w całość w trakcie pieczenia. Podgotowane warzywa studzę tylko odrobinę, gdyż ostatecznie i tak wylądują w piekarniku, więc mogą być gorące lub ciepłe w trakcie ich układania w formie do pieczenia. Podsmażoną kapustę i podgotowane ziemniaki układam dwoma warstwami w formie do zapiekania, a każdą z warstw polewam sosem serowym. Po wierzchu sypię jeszcze ser cheddar, który w trakcie pieczenia fajnie się przypieka.
Upieczoną zapiekankę z kapusty i ziemniaków podaję na obiad bądź na lunch. Jest idealna jako dodanie główne podane bez dodatków, ale sprawdza się także jako dodatek do mięs. Wszelkiego rodzaju mięsa smażone, grillowane oraz pieczone smakują rewelacyjnie z dodatkiem tej właśnie zapiekanki. Jeśli zapiekankę serwuję jako dodatek do mięsa, to wtedy nie podaję do takiego dania dodatkowej surówki. Poniżej kilka propozycji na danie mięsne, które zaserwować można z tą zapiekanką.
Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na zapiekankę z kapusty włoskiej i ziemniaków i mam nadzieję, iż jej smak przypadnie wam do gustu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zapiekankę z kapusty włoskiej i ziemniaków.
- 40 dkg kapusty włoskiej
- 12,5 dkg cebuli
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 50 dkg ziemniaków
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- 20 dkg tartego sera cheddar
- 2 łyżki mąki
- 200 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- 500 ml bulionu warzywnego
Dodatkowo:
- woda do podgotowania kapusty oraz ziemniaków

Jak zrobić zapiekankę z kapusty włoskiej i ziemniaków.
Kapustę włoską pokroić na paseczki, włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować i gotować przez 5 minut. Kolejno, odlać na durszlak i odstawić na chwilę, aby pozbyć się nadmiaru wody. Na ogień wstawić patelnię, dodać olej oraz drobno pokrojoną cebulę. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez 4-5 minut, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuować smażenie przez kilka sekund. Następnie dodać podgotowaną kapustę, 1/4 łyżeczkę soli oraz 1/4 łyżeczkę pieprzu. Smażyć łącznie przez 8 minut, mieszając od czasu do czasu.
Obrane ziemniaki pokroić na dość grube plasterki, włożyć do garnka, dodać szczyptę soli i zagotować. Gotować przez 5 minut, po czym odlać na durszlak i odrobinę wystudzić.
Do garnka włożyć masło, dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty, mieszając nieustannie. Bulion warzywny połączyć z mlekiem, a następnie wolną strużką wlać do podsmażonej z masłem mąki, mieszając nieustannie. Zagotować i trzymać na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia, dodać 15 dkg tartego na tarce sera cheddar, 1/4 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczkę pieprzu i dokładnie wymieszać.
Spód naczynia do zapiekania przesmarować odrobiną sosu serowego, na którym ułożyć warstwę ziemniaków, na nich położyć część kapusty, którą polać połową sosu serowego. Na sosie ułożyć warstwę ziemniaków, na nich kapustę, którą polać pozostałym sosem. Po wierzchu całość posypać tartym serem cheddar. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę.

Warto wiedzieć robiąc zapiekankę z kapusty włoskiej i ziemniaków.
Zapiekankę przygotowałam w okrągłym naczyniu do zapiekania o średnicy 26-u centymetrów.
Sięgnęłam po dojrzewający ser cheddar. Ma on intensywny smak oraz aromat i w rewelacyjny sposób łączy się z ziemniakami oraz kapustą. 15 dkg sera wykorzystałam do przygotowania sosu, a 5 dkg do posypania zapiekanki.
Kapustę włoską zastąpić można kapustą głowiastą.
Lubisz dania z ziemniaków? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Młode ziemniaki z burakiem liściowym.


Dodaj komentarz