Marynowana cebula jest fantastycznym dodatkiem do hot dogów, kebaba, kanapek, mięs oraz sałatek. Robi się ją w bardzo prosty sposób, poprzez pokrojenie cebuli na cienkie kawałki i połączenie jej z przyprawami oraz marynatą. Tę marynowaną cebulę czerwoną przyprawiam ziarnami pieprzu oraz musztardy, dodaję także liść laurowy. Są to zatem w miarę podstawowe przyprawy. Fajnym urozmaiceniem jest dodanie to marynującej się cebuli świeżego tymianku lub dla zwolenników pikantnych smaków, suszonej papryczki chili. Poniżej kilka propozycji na dania, z którymi podać można marynowaną cebulę.
Ja zazwyczaj marynuję cebulę czerwoną, nie robiłam jeszcze w ten sposób ani cebuli białej ani cebuli szalotki. Może kiedyś zdecyduję się na zastąpienie czerwonej cebuli jedną z powyżej wspomnianych. Jak do tego momentu jeszcze mi się to nie udało. Zachęcam was do przygotowania cebuli w ten oto sposób i poniżej zostawiam wam przepis na marynowaną czerwoną cebulę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na marynowaną cebulę czerwoną.
- 30 dkg czerwonej cebuli
- 225 ml octu jabłkowego
- 225 ml wody
- 1/2 łyżeczka soli
- 5 łyżek cukru kryształu
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczka ziaren musztardy
- 1/2 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
Dodatkowo:
- słoik 750 ml

Jak zrobić marynowaną cebulę czerwoną.
Obraną cebulę pokroić na cienkie piórka bądź krążki za pomocą noża albo krajalnicy. Włożyć do słoika, dodać liście laurowe, ziarna pieprzu oraz musztardy. Do garnka wlać wodę, ocet, wsypać sól i cukier. Zagotować i gotować na małym ogniu przez 1 minutę. Wystudzić. Zimną zalewą octową zalać cebulę w słoiku, po czym słoik szczelnie zamknąć. Cebula jest gotowa do spożycia po kilku godzinach. Ja słoik z cebulą przetrzymuję w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc marynowaną cebulę czerwoną.
Ocet jabłkowy zastąpić można octem ryżowym bądź octem winnym.
Lubisz dania z czerwoną cebulą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Paprykę nadziewaną serem i cebulą.







Dodaj komentarz