Lekka, aromatyczna, azjatycka sałatka z makaronem ryżowym vermicelli, warzywami i orzeszkami ziemnymi. Do smaku doprawiona świeżymi ziołami, sosem sojowym oraz sosem rybnym i podana z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Sałatkę tą podać można na przystawkę lub zaserwować jako danie główne. Jest mało kaloryczna oraz szybka do przygotowania. W wersji podstawowej tejże sałatki nie znajdziecie mięsa, sera ani ryb. Natomiast w wersji urozmaiconej można do niej dodać ser tofu, smażone mięso z kurczaka, grillowanego łososia lub smażoną wołowinę. Ta wersja sałatki idealnie sprawdzi się podana na lunch lub podwieczorek.
Wybór warzyw oraz ziół, z którymi przygotować można azjatycką sałatkę jest spory. Jeśli chodzi o zioła, to ja osobiście bardzo lubię połączenie świeżej mięty oraz kolendry, stąd też decyduję się na dodatek tychże dwóch ziół. Równie dobrze odnajdą się tutaj także zioła jak na przykład bazylia. W kwestii warzyw jest podobnie, można sięgnąć po kapustę głowiastą, zielonego ogórka, paprykę, czerwoną kapustę, marchew, rzodkiew. Wybór jest spory, wszystko zależy od tego jakie warzywa lubimy zajadać w tego typu sałatkach. Tej sałatki nie solę ani nie dodaję do niej pieprzu dlatego, iż sos sojowy, sos rybny jak i solone orzeszki ziemne w zupełności wystarczają. Polecam wam poniższy przepis na azjatycką sałatkę z makaronem ryżowym i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na azjatycką sałatkę z makaronem ryżowym.
- 1 duża papryka Jalapeno
- 10 dkg makaronu vermicelli
- 5 dkg marchwi
- sok z 1 limonki
- mały pęczek kolendry
- mały pęczek mięty
- 5 dkg kiełków fasoli mung
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 zielone cebule
- 1/2 łyżeczka oleju
- 10 dkg czerwonej kapusty
- 8 dkg prażonych oraz solonych orzeszków ziemnych

Jak zrobić azjatycką sałatkę z makaronem ryżowym.
Do dużej miski włożyć makaron ryżowy, zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty. Wylać na durszlak, przelać zimną wodą, odstawić na chwilę, po czym wymieszać z 1/2 łyżeczką oleju.
Kapustę czerwoną pokroić nożem lub posiekać na szatkownicy, z kolei marchew i zieloną cebulę pokroić w słupki. Papryczkę Jalapeno pokroić w krążki lub kostkę, miętę oraz kolendrę grubo posiekać lub porwać w dłoniach.
W kubeczku wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy oraz syrop klonowy.
W dużej misce połączyć makaron z marchewką, kapustą czerwoną, kiełkami fasoli mung, ziołami, papryczką oraz zieloną cebulką. Polać sosem z kubeczka i posypać orzeszkami ziemnymi. Podawać na zimno.

Warto wiedzieć robiąc azjatycką sałatkę z makaronem ryżowym.
W tej sałatce najlepiej sprawdza się makaron ryżowy vermicelli. Można go jednak zastąpić dowolnym rodzajem makaronu ryżowego.
Papryczkę Jalapeno zastąpić można papryczką chili.
Ja do tej sałatki dodaję orzeszki ziemne, które na ogół zakupuję już prażone. Jeśli jednak kupicie orzeszki, które nie są prażone, uprażcie je przed dodaniem do sałatki. Wystarczy wsypać je na patelnię i prażyć na bardzo małym ogniu przez niecałe 10 minut.
Lubisz dania z makaronem ryżowym? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę ze słodkich ziemniaków.


Dodaj komentarz