Tarta z cukinii na cieście francuskim
||

Tarta z cukinią i pomidorami

W lodówce zawsze warto jest mieć zapas ciasta francuskiego. Kiedy odwiedzą nas niespodziewanie goście, albo mamy ochotę na szybką przekąskę, takie ciasto jest jak znalazł. Ciasto francuskie sprawdza się zarówno w słodkich jak i w wytrawnych wypiekach, dlatego łączyć można je z mnóstwem dowolnych dodatków. Smakuje pysznie z owocami, warzywami, owocami morza oraz mięsem.

Moja dzisiejsza propozycja dla Was to tarta na bazie ciasta francuskiego z dodatkiem warzyw. Dominującymi warzywami w tej tarcie są pomidory oraz cukinia. Nie zabrakło również mozzarelli. Polecam Wam tę tartę, gdyż robi się szybko a jej wykonanie jest naprawdę proste.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tartę z cukinią i pomidorami.

  • 1 średniej wielkości żółta cukinia
  • 2 duże pomidory
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g kulek mini mozzarelli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • 3 łyżki drobno pokrojonej czerwonej cebuli

Jak zrobić tartę z cukinią i pomidorami.

Cukinię pokroić w 3-4 milimetrowe krążki, ułożyć na papierze do pieczenia, skropić dwoma łyżkami oliwy z oliwek i oprószyć 1/4 łyżeczką soli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Dokładnie w taki sam sposób przygotować pomidory.

Czerwoną cebulę pokroić w piórka a kulki mozzarelli przekroić na pół.

Ciastko francuskie ułożyć na papierze do pieczenia. Kolejno, na cieście układać rzędami, uprzednio upieczone i wystudzone warzywa, w taki sposób aby lekko zachodziły na siebie. Całość polać dwoma łyżkami oliwy i posypać czarnym pieprzem.

Tartę piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Tarta z cukinii na cieście francuskim
Tarta warzywna

Warto wiedzieć robiąc tartę z cukinią i pomidorami.

Tarta z cebulą i cukinią
Tarta na cieście francuskim z cukinią

Żółtą cukinię można zastąpić cukinią zieloną.

Brzegi tarty przed włożeniem do piekarnika można lekko posmarować jajkiem.

Tarta najlepiej smakuje podana jeszcze ciepła. Upieczoną tartę można skropić dodatkową oliwą z oliwek.

Lubisz ciasto francuskie? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pieczone kiełbaski na cieście francuskim.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Tarta z cukinią i pomidorami
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *