W lodówce zawsze warto jest mieć zapas ciasta francuskiego. Kiedy odwiedzą nas niespodziewanie goście, albo mamy ochotę na szybką przekąskę, takie ciasto jest jak znalazł. Ciasto francuskie sprawdza się zarówno w słodkich jak i w wytrawnych wypiekach, dlatego łączyć można je z mnóstwem dowolnych dodatków. Smakuje pysznie z owocami, warzywami, owocami morza oraz mięsem.
Moja dzisiejsza propozycja dla Was to tarta na bazie ciasta francuskiego z dodatkiem warzyw. Dominującymi warzywami w tej tarcie są pomidory oraz cukinia. Nie zabrakło również mozzarelli. Polecam Wam tę tartę, gdyż robi się szybko a jej wykonanie jest naprawdę proste.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na tartę z cukinią i pomidorami.
- 1 średniej wielkości żółta cukinia
- 2 duże pomidory
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 dkg kulek mini mozzarelli
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- pieprz czarny
- 3 łyżki drobno pokrojonej czerwonej cebuli
Jak zrobić tartę z cukinią i pomidorami.
Cukinię pokroić w 3-4 milimetrowe krążki, ułożyć na papierze do pieczenia, skropić dwoma łyżkami oliwy z oliwek i oprószyć 1/4 łyżeczką soli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Dokładnie w taki sam sposób przygotować pomidory.
Czerwoną cebulę pokroić w piórka a kulki mozzarelli przekroić na pół.
Ciastko francuskie ułożyć na papierze do pieczenia. Kolejno, na cieście układać rzędami, uprzednio upieczone i wystudzone warzywa, w taki sposób aby lekko zachodziły na siebie. Całość polać dwoma łyżkami oliwy i posypać czarnym pieprzem.
Tartę piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Warto wiedzieć robiąc tartę z cukinią i pomidorami.

Żółtą cukinię można zastąpić cukinią zieloną.
Brzegi tarty przed włożeniem do piekarnika można lekko posmarować jajkiem.
Tarta najlepiej smakuje podana jeszcze ciepła. Upieczoną tartę można skropić dodatkową oliwą z oliwek.
Lubisz ciasto francuskie? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pieczone kiełbaski na cieście francuskim.

Dodaj komentarz