Kluski śląskie to okrągłe, średniej wielkość kluski z wgłębieniem w środku robione z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Charakterystyczne dla nich wgłębienie ma pomóc w równomiernym gotowaniu się klusków a także zatrzymać w nich sos, stąd też może być ono mniejszych bądź też większych rozmiarów. Danie to jest charakterystyczne dla kuchni śląskiej. Cechuje się prostotą smaku i sprężystą konsystencją. Te proste kluski jarskie są świetnym dodatkiem do dań mięsnych, zwłaszcza tych które w swoim składzie zawierają element sosu. Trudno jest sobie wyobrazić śląskie rolady bez tych właśnie klusków. Podać można je także z dodatkiem dań warzywnych na przykład z sosem pieczarkowym.
Dania, do których pysznym dodatkiem są kluski śląskie to chociażby:
- warzywa w sosie
- gulasz po węgiersku
- łopatka w sosie cebulowym
- patison w sosie serowym
- kurczak w sosie gorgonzola
- szynka w sosie śmietanowym
- polędwiczki z mintaja w pomidorach
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kluski śląskie.
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka soli

Jak zrobić kluski śląskie.
Odlane ze wrzącej wody, ugotowane ziemniaki studzimy przez moment, po czym przegniatamy je za pomocą praski do ziemniaków. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz jajko, po czym dłonią zagniatamy składniki na jednolite ciasto. Kolejno, delikatnie nawilżonymi w zimnej wodzie dłońmi odrywamy kawałki ciasta i formujemy je w kulki. Każdą z nich lekko spłaszczamy odrobinę na dłoni, po czym końcówką drewnianej łyżki bądź palcem pośrodku każdej z nich robimy wgłębienie. Kluski układamy na deseczce wyłożonej folią spożywczą. Kluseczki, których nie mamy zamiaru od razu gotować przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce.
Do dużego garnka wlewamy sporą ilość wody, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do zagotowania. Na gotującą się wodę wkładamy kluski, które od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody gotujemy przez około 6 minut, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową na talerzyk lub do miseczki i podajemy od razu. Dodatkowo kluski polać możemy topionym masłem.

Warto wiedzieć robiąc kluski śląskie.
Wgłębienie w kluskach zrobić można końcówką grubszej lub cieńszej drewnianej łyżki bądź małym palcem. To wgłębienie nie powinno przechodzić przez całą kluseczkę. Z podanych ilości składników uzyskamy około 17 sztuk klusek, których waga każdej przed ugotowaniem to 40 g.
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w wodzie osolonej łyżeczką soli. Po ugotowaniu odlewamy z nich wodę i ziemniaki studzimy ale tylko na tyle aby nie były gorące a letnie, nie powinny być zimne. Od momentu zagotowania ziemniaki gotujemy przez około 24-25 minut. Waga ziemniaków podana w liście składników, to waga przeciśniętych przez praskę ziemniaków.
Jeśli nie mamy w domu praski do ziemniaków to ugotowane ziemniaki możemy utłuc tłuczkiem do ziemniaków bądź zmielić w maszynce do mięsa.
Lubisz dania z ziemniaków? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ziemniaki z koperkiem.


Dodaj komentarz