Pulpety szwedzkie to małe pulpeciki w kremowym sosie. Ich podstawą jest mięso mielone wołowe połączone z mięsem wieprzowym, jajko, bułka, cebula oraz przyprawy. Z masy mięsnej formowane są małe kulki, które najpierw smaży się na oleju, a później łączy z sosem.
Sos do pulpetów szwedzkich to sos na zasmażce. Przygotowanie sosu rozpoczyna się od podsmażenia na maśle mąki, dolania do niej bulionu, a w późniejszym etapie także śmietanki, musztardy oraz przypraw. Jedną z przypraw, którą ja zawsze dodaję do mojego sosu jest przyprawa Worcestershire. Jest to przyprawa w płynie, która charakteryzuje się lekko pikantnym, słodko-słonym i wyrazistym smakiem.
Z czym podać pulpety szwedzkie? Ci z Was, którzy mieli okazję robić zakupy w Ikea i przy okazji stołować się w restauracji tegoż sklepu, na pewno w menu widzieli pulpety, a może nawet mieli okazję ich spróbować. W Ikea pulpety podawane są z dodatkiem kremowego puree ziemniaczanego lub frytek oraz żurawiny w formie dżemu. Można je również podać na przykład z surówką ze świeżej kapusty bądź ogórkiem kiszonym. Polecam Wam poniższy przepis na pulpety szwedzkie i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pulpety szwedzkie.
- 40 dkg mięsa mielonego wołowego
- 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
- 10 dkg cebuli
- 1 łyżeczka soli
- mały pęczek natki pietruszki
- 1/2 łyżeczka pieprzu mielonego
- 10 dkg bułki tartej
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka musztardy Dijon ziarnistej
- 100 ml śmietanki (30%)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 jajko
- 400 ml bulionu wołowego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 200 ml mleka
Jak zrobić pulpety szwedzkie.
Na patelnię włożyć łyżkę masła oraz drobno krojoną cebulę. Smażyć przez 5 minut na średniej wielkości ogniu. Kolejno, wlać mleko, zagotować i wsypać bułkę tartą. Gotować razem przez 1-2 minuty mieszając nieustannie, po czym zdjąć z ognia i wystudzić.
Do miski włożyć mięso mielone wieprzowe oraz wołowe, wystudzoną smażoną cebulę z bułką, jajko, drobno krojoną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Dokładnie wyrobić masę mięsną dłonią, a kiedy gotowa formować z niej małe kulki. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju oraz dodać 2 łyżki masła, rozgrzać i kiedy tłuszcz jest gorący układać na nim pulpety. Pulpety smażyć na średniej wielkości ogniu na złoty kolor z każdej strony. Usmażone pulpety wyłożyć na talerzyk.
Na tłuszcz, który pozostanie na patelni po usmażeniu pulpetów wsypać mąkę i smażyć przez 1-2 minuty, po czym wolną strużką wlać bulion, mieszając nieustannie. Następnie dodać śmietankę, musztardę oraz sos Worcestershire. Gotować przez 2-3 minuty. Do gorącego sosu włożyć pulpety z talerzyka i gotować razem przez minutę. Pulpety szwedzkie w sosie podawać od razu po przygotowaniu.

Warto wiedzieć robiąc pulpety szwedzkie.
Usmażone pulpety można mrozić. Wystarczy włożyć je do szczelnie zamykanego plastikowego pojemnika i umieścić w zamrażalniku. Pulpety w zamrażalniku przetrzymywać można przez 2-3 miesiące. Po wyjęciu z zamrażalnika wystarczy je odmrozić i odgrzać w sosie.
Bulion wołowy zastąpić można wywarem z kości lub bulionem warzywnym.
Lubisz pulpety? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pulpety z białej fasoli w sosie groszkowym.


Dodaj komentarz