Pomidorówka to tradycyjna zupa kuchni polskiej, którą podać można z ryżem, makaronem, grzankami, lanymi kluskami bądź groszkiem ptysiowym. To tylko niektóre oczywiście propozycje na podanie pomidorówki. Podstawą każdej zupy pomidorowej są pomidory, które mogą być świeże, z puszki bądź w formie koncentratu. Ja najbardziej lubię pomidorówkę, która bazuje na świeżych pomidorach, jednak te nie są dostępne przez cały rok. Poza sezonem bardzo często moją pomidorówkę poprawiam odrobiną koncentratu pomidorowego, znacznie rzadziej sięgam po pomidory z puszki. Zupę pomidorową ugotować można na rosole, bulionie warzywnym lub na wodzie. Jako, iż pomidorówka gotowana na wodzie pomimo dodatku marchwi i przypraw nie ma, aż tak intensywnego smaku jak ta robiona na rosole, ja często do tak przyrządzanej zupy dodaję kostkę rosołową. W dokładnie taki sposób zrobiłam pomidorówkę z przepisu poniżej.
Zupa pomidorowa, którą gotuję z dodatkiem makaronu najczęściej zawiera także śmietankę. Z jakiegoś powodu uwielbiam taką śmietanową pomidorówkę. Do pomidorówki z ryżem czy kluskami lanymi tejże śmietanki nie dodaję, gdyż lubię czuć smak rosołu, stąd też pomidorówkę z ryżem na ogół robię właśnie na rosole. Przepis na zupę pomidorową, który znajdziecie poniżej jest bardzo prosty, a samo ugotowanie zupy dość szybkie. Mam nadzieję, iż ta pomidorówka Wam posmakuje.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pomidorówkę z makaronem.
- 12 dkg cebuli
- 1/2 łyżeczka mielonego kminku
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- kostka warzywna
- 1,8 l wody
- 15 dkg marchwi
- 50 dkg świeżych pomidorów
- 5 dkg makaronu
- 100 ml śmietanki (śmietanka do zupy)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
Jak zrobić pomidorówkę z makaronem.
Do garnka włożyć masło, dodać drobno krojoną cebulę i smażyć przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać paprykę wraz z kminkiem i smażyć przez kilka sekund. Kolejno dodać tartą na dużych oczkach tarki marchew oraz drobno krojone pomidory, smażyć razem przez 15 minut. Po tym czasie dodać wodę, kostkę warzywną, sól, pieprz, śmietankę oraz makaron. Zagotować i gotować na małym ogniu przez około 8-9 minut, lub do momentu, w którym makaron jest miękki. Pod koniec gotowania dodać również drobno siekaną natkę pietruszki.

Warto wiedzieć robiąc pomidorówkę z makaronem.
Zupę można ugotować na bulionie warzywnym. Wtedy nie trzeba dodawać osobno kostki rosołowej ani wody, a użyć jedynie sam wywar.
Pomidorów nie obierałam ze skórki, gdyż w trakcie gotowania skórka zmięknie. Ta pomidorówka smakuje najlepiej robiona ze świeżych pomidorów, takich które zakupić można w sezonie. Poza sezonem wykorzystać można pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy.
W tejże pomidorówce użyć można dowolny makaron. Dobre będą świderki, gwiazdki, filini oraz makaron jajeczny typu nitki.
Lubisz zupy pomidorowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zupę pomidorową z cukinią.


Dodaj komentarz