Racuchy czyli smażone placki z ciasta na bazie mleka, mąki, jajka oraz drożdży. W wielu przepisach na ciasto na racuchy zamiast mleka znaleźć można jogurt, kefir lub maślankę. Z ciasta na racuchy można smażyć placki bez dodatków, jednak najczęściej ciasto to łączy się z owocami. Najbardziej popularne i wszystkim zapewne znane są racuchy z jabłkami, lecz równie powszechne są także racuchy ze śliwkami oraz racuchy z truskawkami. Usmażone racuchy podawane są zazwyczaj w bardzo prosty sposób, gdyż oprószone cukrem pudrem. Dobrym dodatkiem do racuchów może być bita śmietana lub kwaśna śmietana, cukier puder z cynamonem lub sos czekoladowy.
Drożdżowe racuchy ze śliwkami to placki, które sprawdzą się podane na śniadanie, kolację oraz lunch. Ich przygotowanie zaczynam od ocieplenia lub podgrzania składników na ciasto drożdżowe. Zimne mleko lub drożdże sprawią, iż ciasto nie będzie nam dobrze wyrastało. Tak naprawdę, jeśli składniki mają odpowiednią temperaturę, to wszystko co robię, to jest ich wrzucenie do miski i ubicie ubijakiem. Tak przygotowane ciasto odstawiam do wyrośnięcia na kilka minut. Kiedy ciasto jest już gotowe wkładam do niego połówkę śliwek, obtaczam i wykładam na rozgrzany tłuszcz. Do ciasta nie wkładam wszystkich śliwek na raz, a jedynie jedną połówkę. Racuchy ze śliwkami smażę na złoty kolor i podaję posypane cukrem pudrem. Polecam Wam poniższy przepis na racuchy drożdżowe ze śliwkami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na racuchy drożdżowe ze śliwkami.
Ciasto drożdżowe:
- 15 gr świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru kryształu
- 1/4 łyżeczka soli
- 250 ml letniego mleka
- 22 dkg mąki pszennej
- 1 jajko “M”
Owoce:
- 5 dużych śliwek
- 2 łyżki mąki
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania racuchów
Jak zrobić racuchy drożdżowe ze śliwkami.
Do miski włożyć drożdże, cukier, sól, letnie mleko, przesianą przez sitko mąkę oraz jajko. Ubijać przez chwilę za pomocą ręcznego ubijaka. Składniki powinny się ze sobą dokładnie połączyć i w cieście nie powinno być grudek. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 25 minut.
Śliwki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki, po czym każdą połówkę śliwki oprószyć mąką. Na szeroką patelnię wlać sporą ilość oleju, rozgrzać i kiedy gorący zmniejszyć ogień na średni. Śliwki intensywnie obtaczać w cieście drożdżowym i od razu wykładać na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor z obu stron przez około 6-7 minut. Usmażone racuchy drożdżowe ze śliwkami wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem, aby ociekły z nadmiaru oleju. Racuchy podawać ciepłe, oprószone cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc racuchy drożdżowe ze śliwkami.
Świeże drożdże zastąpić można drożdżami suchymi instant. Około 5-6 gr drożdży instant powinno wystarczyć. Świeże drożdże po wyjęciu z lodówki odkładam na około 15 minut, aby je odrobinę ocieplić.
Wszystkie składniki poza mlekiem, użyte do przygotowania ciasta na racuchy, powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko powinno być letnie.
Lubisz racuchy? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Racuchy z jabłkiem.


Dodaj komentarz