Ciasto Hawana to połączenie biszkoptu z ciastem kokosowym i masą budyniową. Jest to ciasto z kremem, dlatego też wydawać by się mogło, iż jest dość ciężkie, jednak nic bardziej mylnego. Sam biszkopt jest puszysty i lekki, podobnie ma się kwestia blatu kokosowego. Aby uniknąć suchości biszkoptu, skrapiam go ponczem przygotowanym z soku z cytryny oraz soku z ananasa. Do ponczu można również dodać alkohol, ale takie ciasto nie będzie wtedy można podać dzieciom.
Przygotowanie ciasta Hawana zaczynam od upieczenia biszkoptu jasnego. Oddzielam najpierw białka od żółtek i ubijam je z cukrem, potem łączę je z żółtkami, olejem, mąką i proszkiem. Po upieczeniu ciasta jasnego biorę się za przygotowanie ciasta koksowego. Wykorzystuję do niego białka, cukier oraz wiórka koksowe. Po ubiciu białek z cukrem, szybko dodaję wiórka i wylewam ciasto do formy. Piekę około 40 minut. Czas pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, jeśli widzicie, iż w waszym piekarniku biała szybko brązowieją to pewnie ciasto będzie gotowe wcześniej, aniżeli po 40-u minutach.
Masę budyniową zaczynam oczywiście od ugotowania budyniu. Tę akturat masę lubię robić na budyniu śmietankowym, który łączę z odrobiną mleka i żółtkami. Do przygotowania masy wykorzystuję żółtka, które zostają mi z ciasta kokosowego, gdyż do niego używam tylko białek. Budyń zalewam na gotujące się z cukrem mleko, chwilę gotuję, aby skrobia zawarta w budyniu na pewno się ugotowała, po czym studzę. Miękkie masło ucieram przez chwilkę, robię to na ogół robotem planetarnym. Kiedy masło mam dobrze roztarte dodaję zimny budyń, a na końcu także ananasa w kostce. Wystudzony biszkopt łączę z masą i ciastem koksowym.
Hawana to ciasto, które bez dwóch zdań jest ciastem hit. Robiłam je ostatnio na urodziny teściowej i wszystkim bardzo smakowało. Zapraszam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na ciasto Hawana i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto Hawana.
Biszkopt jasny:
- 4 jajka “L”
- 18 dkg cukru pudru
- 16 dkg mąki pszennej
- 4 dkg mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Ciasto kokosowe:
- 4 białka z jajek “L”
- 16 dkg cukru pudru
- 18 dkg wiórków kokosowych
Masa budyniowa z ananasem:
- 600 ml mleka (2,8 %)
- 14 dkg cukru kryształu
- 80 gr budyniu śmietankowego w proszku (2 opakowania)
- 30 dkg krojonego ananasa z puszki
- 25 dkg masła
- 4 żółtka z jajek “L”
Poncz:
- 60 ml soku z ananasa
- 60 ml soku z cytryny
Jak zrobić ciasto Hawana.
Biszkopt jasny przygotowanie.
Do miski włożyć białka, szczyptę soli i ubić na bardzo dobrze spienioną, niemalże sztywną pianę. W tym momencie małymi porcjami dodać cukier puder, cały czas ubijając. Kolejno, łyżką lub ubijając robotem na małych obrotach, dodać płynne żółtka jajek oraz olej. Po nich większymi porcjami dodać także przesianą przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, a kiedy zimny przekroić raz wzdłuż.
Każdy blat biszkoptowy skropić po wierzchu sokiem anansowym wymieszanym z sokiem z cytryny.
Ciasto kokosowe przygotowanie.
Do miski włożyć białka, ubić na bardzo dobrze spienioną pianę, po czym małymi porcjami dodać cukier puder, ubijając nieustanie. Do ubitych z cukrem białek dodać wiórka kokosowe, szybko ale w miarę delikatnie wymieszać. Ciasto kokosowe wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 155 stopni Celsjusza na 40-45 minut. Upieczone ciasto wystudzić.
Masa budyniowa z ananasem przygotowanie.
Do garnka wlać 400 ml mleka, dodać cukier kryształ i zagotować. W kubku wymieszać 200 ml mleka z żółtkami jajek oraz proszkiem budyniowym. Kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować zalać budyń z kubka. Mieszając nieustannie gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty. Ugotowany budyń zdjąć z ognia, bezpośrednio na budyniu położyć folię spożywczą i odstawić do wystygnięcia.
Do miski włożyć miękkie masło, rozetrzeć na puszystą masę o niemalże białym kolorze. Do utartego masła małymi porcjami dodać zimny budyń ucierając, do momentu w którym w masie nie na grudek. Kolejno, do masy dodać pokrojonego w małą kostkę ananasa i wymieszać.
Złożenie ciasta Hawana.
Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć połowę masy budyniowej z ananasem, dokładnie rozprowadzić i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Na biszkopcie rozsmarować pozostałą masę, którą przykryć ciastem kokosowym. Ciasto Hawana wstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa dobrze zgęstniała.

Warto wiedzieć robiąc ciasto Hawana.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta biszkoptowego oraz ciasta kokosowego powinny być w temperaturze pokojowej. Oba ciasta piekłam w formie do pieczenia o wymiarach 21 na 30 centymetra.
Masę budyniową przygotować można na maśle lub na margarynie. Można również połączyć masło z margaryną w proporcjach 50:50.
Budyń śmietankowy zastąpić można budyniem waniliowym.
Lubisz ciasta z kokosem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciasto Aniołek.







Dodaj komentarz