Szynka z indyka z szynkowaru to soczysta domowa wędlina, do przygotowania której gorąco Was zachęcam. Odkąd zakupiłam mój szynkowar jem praktycznie tylko i wyłącznie domową wędlinę, obecnie bardzo rzadko zdarza mi się kupować szynkę w sklepie. W szynkowarze najczęściej robię wędliny z drobiu oraz wieprzowiny. Jeśli chodzi o drób to sięgam głównie po filety z kurczaka oraz z indyka. W przypadku wieprzowiny w szynkowarze dobrze sprawdza się karkówka, łopatka oraz szynka. Każde z tych mięs doprawić możecie ulubionymi przyprawami. Jak dla mnie papryka słodka oraz ostra, zioła takie jak czosnek, rozmaryn, tymianek, suszone pomidory, natka pietruszki oraz cebula smakują najlepiej.
Przepis na szynkę z indyka z szynkowaru, który znajdziecie poniżej, to prosty przepis na domową wędlinę. Mięso najpierw doprawiam mieloną papryką, pieprzem oraz solą peklującą i odstawiam na kilkanaście godzin do zamarynowania. Następnie dodaję żelatynę oraz wodę i wstawiam na mały ogień, cały czas temperatura 80 stopni i ponad 2 godziny. Żelatyna nie jest obowiązkowym składnikiem, ale ja lubię ją dodać, gdyż w tracie gotowania mięso puszcza wodę i po schłodzeniu na szynce tworzy się pyszna galaretka, za którą przepadam. Mam nadzieję, iż wypróbujecie ten przepis na szynkę z szynkowaru.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na szynkę z indyka z szynkowaru.
- 1 kg piersi z indyka
- 18 gr soli peklowej
- 1/2 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 30 ml wody
- 4 gr żelatyny
Jak zrobić szynkę z indyka z szynkowaru.
Pierś z indyka oczyścić, odciąć błony i osuszyć papierowym ręcznikiem. W misce wymieszać paprykę słodką oraz ostrą, sól peklową oraz pieprz ziołowy. Przyprawami z miski dokładnie natrzeć pierś z indyka, po czym przełożyć ją do woreczka, w którym będzie peklowana. Woreczek zawinąć i włożyć do lodówki na 20 godzin.
W miseczce wymieszać żelatynę z wodą i odstawić na 10 minut. Kolejno, pierś z indyka wyjąć z lodówki, przesmarować napęczniałą żelatyną, dokładnie zamknąć woreczek i włożyć do szynkowaru. Szynkowar szczelnie zamknąć, wstawić do garnka i wlać wodę. Wody nie wlewać do pełna, pozostawić około 3-4 centymetry pod pokrywką puste. Garnek wstawić na ogień, doprowadzić do temperatury 80 stopni Celsjusza i utrzymując tę temperaturę gotować przez 2 godziny i 20 minut. Ja w moim garnku cały czas mam termometr, dzięki czemu jestem pewna, iż temperatura gotowania jest dokładnie 80 stopni. Następnie szynkowar zdjąć z ognia, wyjąc z garnka i wystudzić, a kiedy zimny wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin lub na noc. Po wyjęciu z lodówki ostrożnie odkręcić pokrywkę szynkowaru, wyjąć sprężynę i pociągając woreczek do góry wyjąć szynkę.

Warto wiedzieć robiąc szynkę z indyka z szynkowaru.
Pierś z indyka, którą wykorzystałam to przygotowania szynki była w jedynym kawałku.
Ja używam szynkowaru z płaszczem wodnym. Szynkowar z płaszczem wodnym to zestaw, w którym znajduje się pojemnik na mięso o wadze maksymalnej 1,5 kg oraz wąski garnek na wodę, do którego ten pojemnik należy wsunąć. Wody do garnka nie nalewam do pełna, a jak już wspomniałam pozostawiam kilka centymetrów pod powierzchnią pustych.
Żelatynę z wodą można dodać również w momencie, w którym mięso nacieramy przyprawami.
Lubisz domowe wędliny z indyka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pasztet z indyka z morelami.


Dodaj komentarz