Pieczarki z czosnkiem i tymiankiem to danie jarskie, które sprawdza się podane jako przystawka, przekąska lub dodatek do innych dań. Jest to proste danie, gdyż bazuje na kilku tylko składniach, a jego przygotowanie nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności. Głównym składnikiem tego dania są pieczarki, które po oczyszczeniu smażę z tymiankiem przez kilka minut na oliwie. Do smażących się pieczarek nie dodaję wody, gdyż pieczarki zawierają w sobie sporą jej ilość i w trakcie smażenia ta woda z nich wychodzi. Kiedy pieczarki są już nieco miękkie, dodaję czosnek, masło oraz przyprawy i smażę jeszcze przez chwilę, do momentu w którym pieczarki są miękkie. Tak przygotowane grzyby podaję z dodatkiem pieczywa lub serwuję je jako dodatek do mięs. Polecam Wam poniższy przepis na pieczarki z czosnkiem i mam nadzieję, iż Wam posmakują.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pieczarki z czosnkiem.
- 25 dkg małych pieczarek
- 3 duże gałązki tymianku
- 2 duże ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- mały pęczek natki pietruszki
Jak zrobić pieczarki z czosnkiem.
Na patelnię włożyć oczyszczone pieczarki, oliwę oraz tymianek i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 10 minut. Kolejno, dodać masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i kontynuować smażenie przez 8 minut, tym razem na małym ogniu. Pieczarki z czosnkiem podawać posypane siekaną natką pietruszki.

Warto wiedzieć robiąc pieczarki z czosnkiem.
W tym daniu najlepiej sprawdzą się małe sztuki pieczarek. Jeśli nie uda się Wam takich zakupić, wtedy większe sztuki należy przekroić na pół lub na cztery części. Pieczarek nie myłam, a jedynie oczyściłam je papierowym ręcznikiem.
Smażące się pieczarki od czasu do czasu należy przemieszać. Ja smażę je na średniej wielkości palniku na średnim ogniu na początku, a po dodaniu czosnku i masła zmniejszam ogień na mały.
Świeży tymianek zastąpić można tymiankiem suszonym.
Lubisz dania z grzybami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczarki nadziewane szpinakiem.


Dodaj komentarz