Pieczarki smażone
||

Pieczarki z czosnkiem

Pieczarki z czosnkiem i tymiankiem to danie jarskie, które sprawdza się podane jako przystawka, przekąska lub dodatek do innych dań. Jest to proste danie, gdyż bazuje na kilku tylko składniach, a jego przygotowanie nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności. Głównym składnikiem tego dania są pieczarki, które po oczyszczeniu smażę z tymiankiem przez kilka minut na oliwie. Do smażących się pieczarek nie dodaję wody, gdyż pieczarki zawierają w sobie sporą jej ilość i w trakcie smażenia ta woda z nich wychodzi. Kiedy pieczarki są już nieco miękkie, dodaję czosnek, masło oraz przyprawy i smażę jeszcze przez chwilę, do momentu w którym pieczarki są miękkie. Tak przygotowane grzyby podaję z dodatkiem pieczywa lub serwuję je jako dodatek do mięs. Polecam Wam poniższy przepis na pieczarki z czosnkiem i mam nadzieję, iż Wam posmakują.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Pieczarki smażone
Smażone pieczarki

Składniki na pieczarki z czosnkiem.

  • 250 g małych pieczarek
  • 3 duże gałązki tymianku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
  • mały pęczek natki pietruszki

Jak zrobić pieczarki z czosnkiem.

Na patelnię włożyć oczyszczone pieczarki, oliwę oraz tymianek i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 10 minut. Kolejno, dodać masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i kontynuować smażenie przez 8 minut, tym razem na małym ogniu. Pieczarki z czosnkiem podawać posypane siekaną natką pietruszki.

Pieczarki smażone
Smażone pieczarki

Warto wiedzieć robiąc pieczarki z czosnkiem.

W tym daniu najlepiej sprawdzą się małe sztuki pieczarek. Jeśli nie uda się Wam takich zakupić, wtedy większe sztuki należy przekroić na pół lub na cztery części. Pieczarek nie myłam, a jedynie oczyściłam je papierowym ręcznikiem.

Smażące się pieczarki od czasu do czasu należy przemieszać. Ja smażę je na średniej wielkości palniku na średnim ogniu na początku, a po dodaniu czosnku i masła zmniejszam ogień na mały.

Świeży tymianek zastąpić można tymiankiem suszonym.

Lubisz dania z grzybami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczarki nadziewane szpinakiem.

Pieczarki smażone
Smażone pieczarki
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pieczarki z czosnkiem
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *