Kotleciki z kaszy jaglanej robiłam już na blogu. Tamte były z sosem pomidorowym obecne są z dynią i sosem serowo-dyniowym.
Kasza jaglana sprawdza się w kotlecikach rewelacyjnie.
Po ugotowaniu bez problemu łączy się z pozostałymi składnikami dzięki swojej lekko kleistej konsystencji.
Dla mnie ogromnym plusem kaszy jaglanej jest to, iż nie ma w sobie glutenu. Staram się go unikać i jeśli tylko mogę coś zrobić bez jego udziału to zawsze jest to dla mnie na plus.
W kotlecikach, na które poniżej zamieszczam przepis, połączyłam purée z dyni z kaszą jaglaną. Dodałam też inne składniki takie jak ser feta czy cebulę szalotkę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na kotleciki jaglane z dynią.
Kotleciki:
- 20 dkg kaszy jaglanej
- 20 dkg gęstego purée z dyni
- 100 ml wody
- 7 dkg sera feta
- 2 średniej wielkości cebule szalotki
- 4 połówki pomidorów suszonych w zalewie z oliwy
- 2 jajka
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 4 łyżki mąki gryczanej + 3 łyżki do obtoczenia kotlecików
- olej słonecznikowy do smażenia
Sos:
- 25 dkg purée z dyni
- 300 ml wody
- 7 dkg serka topionego o smaku naturalnym
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/6 łyżeczka pieprzu
- natka pietruszki
Jak zrobić kotleciki jaglane.
Kotleciki: Dynię upiec w piekarniku. Kiedy miękka wystudzić i zmiksować na jednolitą masę.
Do garnka włożyć purée z dyni, wlać wodę i dodać kaszę. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając aby kasza nie przywarła. Wystudzić.
Do miski włożyć purée z dyni ugotowane z kaszą jaglaną, drobno krojoną cebulę, pokruszony ser, mąkę gryczaną, jajka, sól, pieprz, drobno krojone pomidory suszone. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Z masy formować kulki o średnicy pięciu centymetrów, które następnie spłaszczać na grubość jednego centymetra.
Na patelni rozgrzać olej. Kiedy gorący wkładać kotleciki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Sos: do garnka włożyć purée z dyni, wodę, sól, pieprz i topiony serek. Podgrzewając na średnim ogniu mieszać wszystkie składniki do rozpuszczenia się serka. Zagotować. Gotować 2-3 minuty. Na koniec dodać drobno krojoną natkę pietruszki.
Kotleciki podawać polane sosem.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc kotleciki z sosem serowym.

Jak zwykle purée z dyni przygotowałam przez zapieczenie dyni w temperaturze 180 stopni Celsjusza do momentu, aż była miękka. Później użyłam blendera do jej zmiksowania.
Sięgnęłam po serek kremowy o naturalnym smaku.
Lubisz dynię? Jeśli tak to sięgnij po nasz przepis na Dynię piżmową w stylu curry.
Dodaj komentarz