Polenta czyli mielona kukurydza gotowana w wodzie, często podawana z masłem i serem. Danie to wywodzi się z Włoch lecz pod innymi nazwami występuje także w innych krajach. W zależności od tego jak drobno lub grubo mielone są ziarna polenty, danie to po ugotowaniu może mieć kremową lub bardziej zbitą konsystencję. Ugotowaną polentę w kremowej wersji podawać można jako dodatek do takich dań jak chociażby policzki wołowe czy grillowany kurczak. Z bardziej zbitej polenty przygotowywać można frytki, włożyć ją na grilla oraz smażyć. Poniżej znajdziecie przepis na polentę, która świetnie sprawdzi się na szybki obiad. Tę polentę zrobiłam z dodatkiem sporej ilości parmezanu, masła i odrobiny soli. Po ugotowaniu wyszła kremowa i idealna. Podałam ją posypaną dodatkowym serem Parmezan i polałam odrobiną masła.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na polentę z parmezanem i masłem.
- 1,2 l wody
- 1 łyżeczka soli
- 15 dkg polenty
- 2 łyżki masła
- 5 dkg sera Parmezan
Jak zrobić polentę z parmezanem i masłem.
Do garnka wlać wodę, wsypać sól i zagotować. Kiedy woda w garnku zaczyna się gotować powoli wsypać polentę, cały czas mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Następnie, zmniejszyć ogień na mały i cały czas mieszając gotować bez przykrycia przez 5 minut. Kolejno, garnek przykryć pokrywką i gotować na bardzo małym ogniu przez około 35 minut, mieszając polentę od czasu do czasu, aby się nie przypaliła. Ugotowaną polentę zdjąć z ognia, dodać ser Parmezan oraz masło, po czym bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut przed podaniem. Serwować kiedy polenta jest jeszcze gorąca.

Warto wiedzieć robiąc polentę z parmezanem i masłem.
Ziarna polenty mogą mieć mniejszy lub większy rozmiar, wszystko zależy od tego jak drobno lub grubo mielona jest kukurydza, z której dana polenta powstaje. W zależności od tego po jakie ziarna polenty sięgniecie, czas gotowania może nieco różnić się od tego podanego przeze mnie. W trakcie gotowania warto jest skosztować gotującą się polentę, gdyż może być gotowa nieco wcześniej, aniżeli po 35-u minutach.
Lubisz dania z polenty? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Frytki z polenty.


Dodaj komentarz