Sernik dyniowy z kaki
|

Sernik dyniowy

Sernik to jedno z tych tradycyjnych polskich ciast, które wszyscy dobrze znamy. Już teraz mogę sobie wyobrazić, iż będzie pieczony na Święta w niejednym domu. Istnieje bardzo dużo wariacji sernika. Mój ulubiony to na pewno sernik na kruchym cieście kakaowym.

Poniżej dla odmiany mam dla Was nieco inny sernik, a mianowicie taki do którego przygotowania wykorzystałam warzywa i owoce. Warzywem była dynia, z kolei owoc na który padło to owoc kaki. Przyznam się, iż po raz pierwszy spróbowałam tego owocu w tym roku, jakoś nigdy wcześniej nie wpadł mi w ręce. Smak kaki jest lekko słodki. Im dłużej trzymamy je w temperaturze pokojowej, tym słodszy ma swój smak. Owoc kaki fajnie połączył się z masą serowo-dyniową, która jest podstawą poniższego sernika.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Sernik dyniowy z kaki
Sernik

Składniki na sernik dyniowy.

Spód:

  • 50 g cukru pudru
  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g masła
  • 2 łyżki drobno pokrojonych orzechów laskowych
  • 1 owoc kaki

Masa serowo-dyniowa:

  • 200 g serka mascarpone
  • 250 g mielonego sera białego
  • 200 g puree z dyni
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 70 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • po 1/2-ej łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej i mielonych goździków
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Piana z białek:

  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli

Jak zrobić sernik dyniowy.

Płatki owsiane wymieszać z rozpuszczonym masłem, cukrem pudrem i orzechami laskowymi. Ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć i lekko przycisnąć dłonią. Kaki pokroić w cienkie krążki, po czym ułożyć na płatkach.

W misce mikserem utrzeć żółtka z cukrem pudrem – masa powinna mieć puszystą konsystencję. Do żółtek stopniowo dodać mielony ser biały, cały czas miksując składniki. Kolejno, również małymi porcjami dodać ser mascarpone i puree z dyni. Następnie dodajemy pozostałe składniki tj. mąkę ziemniaczaną, budyń śmietankowy, wanilię i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia uprzednio wyłożoną płatkami owsianymi.

Piana z białek i kokosa powinna zostać przygotowana w momencie, gdy nasze ciasto jest już w piekarniku. Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli. Gdy ubite, dodajemy cukier puder, a następnie stopniowo wiórki kokosowe.

Sernik dyniowy pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 40 minut. Po 40-u minutach wyjmujemy ciasto i szybko wylewamy na nie pianę z białek i kokosa. Kontynuujemy pieczenie przez kolejne 30 minut.

Sernik z dynią
Sernik z dynią i kaki

Warto wiedzieć robiąc sernik dyniowy.

Puree z dyni wykonałam sama w domu. Najpierw upiekłam dynię w piekarniku, a później zmiksowałam ją na delikatny krem.

Forma do pieczenia, której użyłam była okrągła i miała wielkość 25 centymetrów.

Pianę białkową wycisnęłam na ciasto za pomocą szprycy do kremu.

Lubisz serniki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Serniko-biszkopt z kremem kasztanowym.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Sernik dyniowy
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *