Uwielbiam ciasto francuskie, gdyż można z niego przygotować mnóstwo pysznych dań, zarówno tych w wersji na słodko jak i w wersji na wytrawnie. Jedno jest pewne, jeśli sięgamy po kupne ciasto francuskie, to dodatkowo możemy liczyć na oszczędność czasu. W obecnych czasach kiedy wszyscy gdzieś pędzimy, kupne ciasto francuskie jest niezastąpione w niejednej kuchni. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić domowe ciasto francuskie i jeśli na takie masz ochotę, polecam ten PRZEPIS.
Poniższe ruloniki z szynką i serem są idealną przekąską, którą można podać w trakcie przyjęcia, na śniadanie lub na kolację.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ruloniki z szynką i serem.
- 1 i 1/2 opakowania ciasta francuskiego (jedno opakowanie o wadze 275 gramów)
- 6 plastrów sera Ementaler (duże kawałki 10×10 centymetrów)
- 8 plastrów szynki (kawałki szynki wielkości 10×10 centymetrów)
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 jajko
Jak zrobić ruloniki z ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie w momencie pracy z nim powinno być zimne, najlepiej gdy jest wyjęte bezpośrednio z lodówki.
Ciasto ułożyć na blacie. Wyciąć z niego dwa koła. Do wycięcia kół można użyć talerza, wystarczy położyć go na cieście i wykroić kształt nożem. Na każdym kole, zaczynając od krawędzi, ułożyć szynkę, a następnie na szynce ser żółty. Każdy plaster przed ułożeniem przekroić na pół. Zarówno plasterki szynki jak i sera powinny na siebie lekko zachodzić. Każde z kół pokroić na osiem równych trójkątów. Trójkąty zawijać ku środkowi, zaczynając od podstawy trójkąta. Ruloniki posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem i posypać po wierzchu ziarnami sezamu.
Wykładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Warto wiedzieć robiąc ruloniki z szynką i serem.
Z ilości ciasta francuskiego w przepisie wyszły mi dokładnie dwa koła, czyli szesnaście ruloników. W to wliczyłam oczywiście też skrawki ciasta, które połączyłam ze sobą i z nich wycięłam drugie koło.
Lubisz ciasto francuskie? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zawijasy o smaku pizzy.

Dodaj komentarz