Pieczone kasztany w okresie świątecznym święcą prawdziwy triumf. Za każdym razem kiedy jestem na mieście ktoś je sprzedaje. Próbowałam pieczonych kasztanów, ale nie jadam ich przesadnie często. Po raz pierwszy za to ostatnio kupiłam puree z kasztanów. Spotkałam się wcześniej z deserem wykonanym z puree kasztanowego, ale był on bardzo prosty – puree kasztanowe plus bita śmietana.
Kupione puree postanowiłam połączyć z sernikiem oraz biszkoptem. Z tego prostego pomysłu wyszło mi fantastyczne ciasto, które mam zamiar upiec ponownie na Święta Bożego Narodzenia.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na serniko-biszkopt.
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru (8 dkg)
- 1/2 szklanki mąki pszennej (6,5 dkg)
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka octu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sernik:
- 50 dkg sera białego mielonego
- 12 dkg cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 2 białka
- szczypta proszku do pieczenia
- 4 dkg margaryny
Masa kasztanowa:
- 100 ml śmietany kremówki
- 20 dkg masy kasztanowej
- 30 dkg serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak zrobić ciasto biszkoptowe z serem.
Zaczniemy od upieczenia sernika. Na początku należy upewnić się, iż ser ma gładką konsystencję. Jeśli nie, to trzeba go zmiksować albo przepuścić przez maszynkę.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Kiedy masa ma już puszystą konsystencję dodać żółtka, po jednym na raz. Następnie stopniowo dodać biały ser, cały czas ucierając. Kolejno, dodać mąkę ziemniaczaną i szczyptę proszku do pieczenia. W osobnej misce ubić białka wraz ze szczyptą soli, gotowe dodać do masy serowej. Całość wylać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Moja miała średnicę 25 centymetrów. Piec w 170 stopniach Celsjusza przez 45 minut.
Biszkopt: w misce ubić na sztywno białka wraz ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier puder, kontynuować ubijanie. W kubku wymieszać żółtka z proszkiem do pieczenia, wodą i octem. Do ubitych białek stopniowo, na przemian dodawać żółtka i przesianą mąkę. Mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać do formy wielkości 25 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Masa: śmietanę kremówkę ubić na pół-sztywno. Dodać mascarpone a następnie krem z kasztanów, cukier puder i sok z cytryny. Ubijać chwilę, aż masa zgęstnieje.
Złożenie ciasta: biszkopt przekroić wzdłuż, na dwie połowy. Pierwszą połowę posmarować połową kremu kasztanowego. Następnie kremie położyć blat serowy, który posmarować pozostałym kremem po czym przykryć biszkoptem. Można odłożyć trochę kremu do dekoracji ciasta. Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce co najmniej trzy godziny.

Warto wiedzieć robiąc biszkopt z serem i kremem kasztanowym.
Kupując puree kasztanowe zauważyłam, iż każde miało w sobie dodatek rumu. Jeśli kupicie takie bez rumu warto odrobinę rumu dodać dodatkowo do kremu.
Wszystkie składniki jakich użyłam były bez laktozy w związku z moją na nią nietolerancją. Oczywiście jeśli nie macie nietolerancji użyjcie składników, które laktozę zawierają.
Lubisz serniki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sernik Oreo z winogronem.

Koniecznie 🙂 Pozdrawiam.
taką gotową masę kasztanową można kupić?:) hmm nie spotkałam się jeszcze 🙂 musi być pyszny 🙂