Sernik to jedno z tych tradycyjnych polskich ciast, które wszyscy dobrze znamy. Już teraz mogę sobie wyobrazić, iż będzie pieczony na Święta w niejednym domu. Istnieje bardzo dużo wariacji sernika. Mój ulubiony to na pewno sernik na kruchym cieście kakaowym.
Poniżej dla odmiany mam dla Was nieco inny sernik, a mianowicie taki do którego przygotowania wykorzystałam warzywa i owoce. Warzywem była dynia, z kolei owoc na który padło to owoc kaki. Przyznam się, iż po raz pierwszy spróbowałam tego owocu w tym roku, jakoś nigdy wcześniej nie wpadł mi w ręce. Smak kaki jest lekko słodki. Im dłużej trzymamy je w temperaturze pokojowej, tym słodszy ma swój smak. Owoc kaki fajnie połączył się z masą serowo-dyniową, która jest podstawą poniższego sernika.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sernik dyniowy.
Spód:
- 5 dkg cukru pudru
- 15 dkg płatków owsianych
- 10 dkg masła
- 2 łyżki drobno pokrojonych orzechów laskowych
- 1 owoc kaki
Masa serowo-dyniowa:
- 20 dkg serka mascarpone
- 25 dkg mielonego sera białego
- 20 dkg puree z dyni
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka budyniu śmietankowego
- 7 dkg cukru pudru
- 2 żółtka
- po 1/2-ej łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej i mielonych goździków
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Piana z białek:
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 2 białka
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
Jak zrobić sernik dyniowy.
Płatki owsiane wymieszać z rozpuszczonym masłem, cukrem pudrem i orzechami laskowymi. Ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć i lekko przycisnąć dłonią. Kaki pokroić w cienkie krążki, po czym ułożyć na płatkach.
W misce mikserem utrzeć żółtka z cukrem pudrem – masa powinna mieć puszystą konsystencję. Do żółtek stopniowo dodać mielony ser biały, cały czas miksując składniki. Kolejno, również małymi porcjami dodać ser mascarpone i puree z dyni. Następnie dodajemy pozostałe składniki tj. mąkę ziemniaczaną, budyń śmietankowy, wanilię i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia uprzednio wyłożoną płatkami owsianymi.
Piana z białek i kokosa powinna zostać przygotowana w momencie, gdy nasze ciasto jest już w piekarniku. Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli. Gdy ubite, dodajemy cukier puder, a następnie stopniowo wiórka kokosowe.
Sernik dyniowy pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 40 minut. Po 40-u minutach wyjmujemy ciasto i szybko wylewamy na nie pianę z białek i kokosa. Kontynuujemy pieczenie przez kolejne 30 minut.

Warto wiedzieć robiąc sernik dyniowy.
Puree z dyni wykonałam sama w domu. Najpierw upiekłam dynię w piekarniku, a później zmiksowałam ją na delikatny krem.
Forma do pieczenia, której użyłam była okrągła i miała wielkość 25 centymetrów.
Pianę białkową wycisnęłam na ciasto za pomocą szprycy do kremu.
Lubisz serniki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Serniko-biszkopt z kremem kasztanowym.

Dodaj komentarz