Schabowe, podobnie jak rosół z jakiegoś powodu kojarzą mi się z niedzielnym obiadem. U mnie w domu jako dodatek często podaję do nich buraczki ćwikłowe oraz gotowane ziemniaki z koperkiem. Nie wiem czy może być coś lepszego niż taki właśnie zestaw na obiad.
Tradycyjne schabowe można oczywiście nieco urozmaicić i tak też zrobiłam ostatnio. Odrobina przypraw, ser i sos pomidorowo-paprykowy przeniosły proste danie obiadowe do wyższego wymiaru. Całość posypałam jeszcze świeżo-krojoną zieloną cebulką. Danie prezentowało się i smakowało wyśmienicie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na schabowe z serem.
- 6 schabowych o grubości jednego centymetra każdy
- 100 ml mleka
- 2 jaja
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3/4 kubka bułki tartej
- olej słonecznikowy bądź smalec do smażenia
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 5 dkg sera feta
- pęczek zielonej cebulki
Sos pomidorowo-paprykowy:
- 1 duży pomidor
- 2 średniej wielkości papryki (może być mix różnych papryk)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczka soli
- 50 ml wody
Jak zrobić schabowe z serem feta.
Schabowe naciąć nacinakiem do mięsa, zalać szklanką mleka i moczyć najlepiej przez całą noc.
Schabowe wyjąć z mleka, rozklepać tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem. W miseczce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem 50 ml mleka. Najlepiej użyć mleka, które zostało nam z namaczania schabowych. Panierowanie schabowych rozpocząć od obtoczenia ich w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i kiedy gorący układać na nim schabowe. Oleju powinno być sporo, ale schabowe nie powinny w nim pływać. Ja zawsze daje taką ilość, która sięga do mniej więcej połowy grubości panierowanego schabowego. Mięso smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Usmażone schabowe wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
W międzyczasie przygotować sos pomidorowo-paprykowy. Pomidora i paprykę pokroić w większą kostkę, włożyć do garnka i dodać sól, wodę oraz zioła prowansalskie. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Ugotowane warzywa zmiksować na jednolity krem.
Schabowe ułożyć w naczyniu żaroodpornym albo na dużej blasze, polać każdego intensywnie sosem i posypać kruszonym serem feta. Kolejno, przykryć folią aluminiową i zapiekać 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Danie podawać posypane zieloną cebulką.

Warto wiedzieć robiąc schabowe z fetą.
Schabowe w trakcie zapiekania powinny leżeć jeden obok drugiego, nie należy układać ich na sobie.
Lubisz schab? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Tradycyjnego schabowego.
Świetny pomysł 🙂 Zapraszam do siebie http://smakowalomi.blogspot.com 🙂
Dziękuję 🙂 Pozdrawiam