Dip każdego rodzaju jest idealnym pomysłem na danie na imprezę. Dipy warzywne świetnie sprawdzają się serwowane większej grupie gości. Jest to jeden z powodów, dla których tak wiele osób serwuje je na przyjęciach. Na zbliżającej się imprezie Sylwestrowej nie powinno zabraknąć tego warzywnego smakołyku. Zadowoli on zarówno wegetarianów jak i mięsożerców.
Ten dip z selera i czerwonej cebuli jest szybki do przygotowania, co też jest jego dodatkowym atutem. Jakiś czas temu robiłam już pastę z zielonego groszku, dlatego tym razem postawiłam na inne warzywo, stąd też wybór selera. Pasta z samego selera byłaby trochę nudna dlatego, też dodałam do niej podsmażoną czerwoną cebulę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na dip z selera i czerwonej cebuli.
- 30 dkg selera (korzeń)
- 1 łyżeczka wasabi
- 18 dkg serka kremowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy
Jak zrobić dip z selera i czerwonej cebuli.
Selera ugotować na miękko, wystudzić, pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru wody jeśli takową ma.
Czerwoną cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oliwie (na małym ogniu) na lekko złoty kolor. Wystudzić.
Do blendera wrzucić selera, cebulę, wasabi, sól, sok z cytryny oraz serek kremowy. Zmiksować. Przed podaniem dip z selera i czerwonej cebuli schłodzić w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc dip z selera.
Dip podawać z pieczywem, krakersami bądź grillowanymi warzywami.
Jeśli nie lubimy czerwonej cebuli można ją zastąpić cebulą białą.
Lubisz dipy warzywne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Dip z zielonego groszku.
Dodaj komentarz