Od dłuższego już czasu w mojej diecie jest coraz mniej glutenu. Czasami zdarza mi się jeszcze zjeść kawałek pizzy lub ciasta zrobionych na mące pszennej, nie są to jednak jakieś oszałamiające ilości. Moja spiżarnia jest zaopatrzona w całe mnóstwo mąk bezglutenowych i używam ich dość sporo do wypieków.
Poniżej dzielę się z Wami przepisem na jeden z moich ulubionych chlebów bezglutenowych. Dodałam do niego całe mnóstwo zdrowych ziaren. Nie zabrakło słonecznika, siemienia lnianego oraz pestek dyni. Chleb jest sycący i przepyszny.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na chleb bezglutenowy.
Część I:
- 6 łyżek mieszanki ziaren: słonecznik, dynia, siemię lniane
- 3 łyżki płatków owsianych bez glutenu
- 6 dkg wrzącej wody
Część II:
- 15 dkg zakwasu na pieczywo bezglutenowe
- 58 dkg letniej wody
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 14 dkg mąki z komosy ryżowej
- 15 dkg mąki jaglanej
- 14 dkg mąki owsianej
- 8 dkg mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki gumy ksantanowej
- dodatkowe 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
Jak zrobić chleb bezglutenowy na zakwasie.
Wszystkie składniki z Części I włożyć do miseczki, wymieszać, przykryć i odstawić, aż woda całkowicie wystygnie.
Do miski przesiać wszystkie mąki. Dodać miód, zakwas, sól, gumę ksantanową, ocet jabłkowy, letnią wodę i składniki z Części II. Wyrabiać przez 10 minut. Przykryć miskę ściereczką i wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki przełożyć ciasto do prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posmarować odrobiną wody i posypać płatkami owsianymi. Przykryć folią spożywczą oraz ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do 260 stopni Celsjusza. Wstawić chleb. W momencie włożenia chleba od razu zmniejszyć temperaturę do 240 stopni Celsjusza. Piec przez godzinę. Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Warto wiedzieć piekąc chleb bezglutenowy.
Trzymałam ciasto 14 godzin w lodówce. Po wyjęciu z lodówki i włożeniu do formy wyrastało przez 6 godzin. Ciasto na zakwasie potrzebuje zdecydowanie więcej czasu na wyrośnięcie, aniżeli ciasto na drożdżach.
Użyłam prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 11 na 30 centymetrów.
Zakwas na pieczywo bezglutenowe możesz przygotować według tego przepisu: ZAKWAS ale bez dodatku miodu.
Szukasz przepisów na wypieki bez glutenu? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Batony bezglutenowe z figami.
Dodaj komentarz