Rolada drożdżowa z kremem kasztanowym to wypiek, który robię kolejny już rok z rzędu przy okazji świąt. Wszystko za sprawą mojego męża, który jest wielkim fanem kasztanów w deserach i ciastach. Do przygotowania kremu kasztanowego używam ugotowanych już kasztanów, które zalewam mlekiem i odrobinę słodzę, po czym gotuję je przez 20 minut, co pozwoli im dodatkowo zmięknąć dzięki czemu w późniejszym etapie łatwiej je będzie zmiksować. Kasztany są co prawda głównym składnikiem kremu lecz nie jedynym, gdyż poza nimi wykorzystuję również masę marcepanową, odrobinę masła, mleka, cukru i żółtko jajka.
Ciasto drożdżowe, które wypełniam kremem jest prostym ciastem z mąki, cukru, jajek, mleka, masła oraz drożdży. Dodaję do niego także skórkę pomarańczową, która nadaje mu pięknego zapachu. Przygotowanie ciasta zaczynam od zrobienia zaczynu z drożdży, mleka i odrobiny mąki. Zaczyn odstawiam do wyrośnięta a w międzyczasie ubijam jajko oraz żółtko z cukrem, po czym łączę wszystkie składniki i wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia i kiedy gotowe wałkuję, wykładam na nie krem, formuję w roladę i odstawiam do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika roladę smaruję jajkiem i nakłuwam wykałaczką, po to aby w trakcie pieczenia równomiernie wyrosła i nie popękała. Ta rolada drożdżowa jest idealna jako świąteczny wypiek lecz śmiało piec ją można w dowolnym momencie, nie tylko przy okazji świąt. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na roladę drożdżową z kremem kasztanowym i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladę drożdżową z kremem kasztanowym.
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 80 g cukru pudru
- 60 g płynnego masła
- 150 ml letniego mleka
- 1/2 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
Krem kasztanowy:
- 200 g gotowanych kasztanów
- 350 ml mleka
- 60 g cukru pudru
- 200 g marcepanu
- 1 żółtko
- 1 łyżka miękkiego masła
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania
- cukier puder do oprószenia rolad

Jak zrobić roladę drożdżową z kremem kasztanowym.
Do garnka włożyć gotowane kasztany, wlać mleko, dodać 40 g cukru pudru i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 20 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie kasztany odlać z płynu, włożyć do malaksera i dodać masło, 20 g cukru pudru, miękki marcepan, żółtko oraz 40 ml mleka, w którym uprzednio gotowały się kasztany. Zmiksować.
Do miseczki włożyć drożdże, wlać letnie mleko i dodać 4 łyżki mąki pszennej odebrane z całości. Wymieszać, po czym odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski miksera planetarnego włożyć jajko, żółtko oraz cukier puder. Ubijać przez 5-6 minut a następnie wsypać pozostałą mąkę przesianą przez sitko, dodać wyrośnięte drożdże, skórkę pomarańczową oraz płynne masło. Przy pomocy miksera z nakładką hak wyrabiać składniki przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę i 15 minut.
Wyrośnie ciasto wyłożyć na blat kuchenny lekko podsypany mąką, podzielić na dwie części i rozwałkować każdą na wielkość 30 na 35 centymetra. Każdy placek drożdżowy dokładnie pokryć kremem, zostawiając około 3-y centymetry na dole placka puste, po to aby w trakcie zwijania krem nie wyszedł poza ciasto. Kolejno, boki każdego z placków założyć lekko ku środkowi i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Rolady ułożyć na blaszce do pieczenia i odstawić na 25-30 minut do wyrośnięta. Wyrośnięte rolady posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem i nakłuć w kilku miejscach wykałaczką. Rolady wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25-28 minut. Upieczone rolady wystudzić i kiedy zimne oprószyć cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc roladę drożdżową z kremem kasztanowym.
Krem kasztanowy przygotowałam z kasztanów, które zakupiłam gotowe już do użycia czyli były one ugotowane. Można oczywiście samemu przygotować kasztany jadalne na krem, poprzez ich ugotowanie bądź upieczenie. Kasztanów nie obieramy przed ugotowaniem, nacinamy je na górze, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 50 minut lub do momentu, w którym są miękkie.
Z podanych ilości składników uzyskamy dwie rolady drożdżowe.
Świeże drożdże zastąpić można drożdżami instant. W takim przypadku dodajemy 5 g drożdży instant.
Lubisz rolady drożdżowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladę makową.


Krem kasztanowy w roladzie drożdżowej to pomysł, który mnie zaintrygował. 🤩 Brzmi pysznie!