Kapusta z grochem to danie, którego zapewne u wielu z nas nie zabraknie na wigilijnym stole. Danie to cechuje się niezwykłą prostotą, jest mało skomplikowane i smaczne. Oczywiście poza okresem świątecznym śmiało można taką kapustę gotować w trakcie roku i serwować ją jako dodatek do mięs oraz ryb. Jak dla mnie najlepiej komponuje się ona ze smażonym mięsem i smażoną rybą, chociaż można oczywiście podać ją również jako dodatek do mięs pieczonych. Jako danie wigilijne tę kiszoną kapustę z grochem u mnie w domu podaje się przed smażoną rybą, może stąd właśnie według mnie pasuje ona najbardziej do dań smażonych.
Przygotowanie kapusty wigilijnej z grochem zaczynam od namoczenia grochu. Robię to wieczorem, odstawiam taki groch na całą noc, aby dobrze napęczniał i gotuję go dnia następnego do miękkości. W osobnym garnku gotuję kapustę kiszoną. Jako, iż lubię bardzo kwaśną kapustę, na ogół kapusty kiszonej nie płuczę i tak też postępuję w przypadku tego dania. Oczywiście wiele zależy również od tego jak kwaśna jest kapusta, którą używamy do gotowania, ponieważ jeśli faktycznie jest zbyt kwaśna i ktoś nie lubi tak intensywnego smaku, to należy ją lekko przepłukać w wodzie. Kiedy groch oraz kapusta gotują mi się w dwóch osobnych garnkach, zajmuję się podsmażeniem cebuli na oleju. Cebulka powinna lekko się przyrumienić lecz nie wolno jej przypalić. Wszystkie ugotowane składniki łączę ze sobą w jednym garnku, doprawiam solą oraz pieprzem i gotuję jeszcze razem prze kilka minut. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na kapustę z grochem i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kapustę z grochem.
- 250 g grochu suchego łuskanego
- 2 l wody
- 250 g cebuli
- 4 łyżki oleju
- 600 g kiszonej kapusty
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3/4 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu

Jak zrobić kapustę z grochem.
Do miski wsypać groch, zalać go 500 ml zimnej wody i odstawić na noc do namoczenia. Kolejno, dnia następnego wodę odlać, groch przepłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka. Wlać 1 l wody, zagotować, zebrać pianę, która utworzy się na powierzchni wody, po czym zmniejszyć ogień na mały i gotować groch do miękkości, pod lekko uchyloną pokrywką – zajęło mi to ponad godzinę. Ugotowany groch przelać na sitko.
Lekko odciśniętą z soku kapustę włożyć do garnka, wlać 500 ml wody, dodać kminek, liście laurowe oraz ziele angielskie, zagotować i gotować pod lekko uchyloną pokrywką przez 40 minut lub do momentu, w którym będzie miękka.
Cebulę pokroić w kostkę, włożyć na patelnię, dodać olej i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 15 minut, mieszając ją od czasu do czasu.
Do garnka z kapustą włożyć ugotowany groch, podsmażoną cebulę, dodać sól oraz pieprz. Gotować razem pod przykryciem przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

Warto wiedzieć robiąc kapustę z grochem.
Kapusty nie płuczę, lekko ją odciskam i gotuję. Jeśli kapusta jest dość grubo poszatkowana warto jest ją odrobinę przesiekać nożem. Waga kapusty podana przeze mnie w liście składników, to waga odciśniętej z soku kapusty.
Czas gotowania grochu oraz kapusty może być zależny od wielu czynników i nie zawsze jest taki sam. Na przykład grubo-siekana kapusta musi gotować się trochę dłużej aniżeli kapusta cienko szatkowana. Warto jest zatem od czasu do czasu sprawdzić czy warzywa są miękkie i gotować je odpowiednio długo.
Lubisz dania z kiszonej kapusty? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kapustę z grzybami.







Dodaj komentarz