Pianka z bitą śmietaną i truskawkami

Pianka truskawkowa w pucharku

Deserki w pucharkach to fajny sposób na słodki deser, który nie jest ciastem. Bardzo często deserki w takiej formie robione są dla większej liczy osób i znaleźć można je na stołach weselnych, komunijnych bądź urodzinowych. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, aby robić owe deserki bez okazji dla nas samych i rodziny. Ja deserki w pucharkach uwielbiam nie tylko ze względu na łatwość ich wykonania lecz także na niewielki czas, który zajmują.

Poniżej mam dla Was przepis na piankę truskawkową w pucharku. Piankę zrobiłam ze świeżych truskawek, które od jakiegoś czasu są już dostępne w sklepach. Ich cena nieco powala na kolana ale co zrobić. Truskawki połączyłam z bitą śmietaną wymieszaną z galaretką agrestową oraz herbatnikami cynamonowymi. Spróbujcie.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Truskawkowa pianka w pucharku
Pianka truskawkowa

Składniki na piankę truskawkową w pucharku.

  • 300 g truskawek + dodatkowe do dekoracji
  • opakowanie bitej śmietany w proszku (Śnieżka 60 g)
  • 200 ml mleka
  • 1 galaretka agrestowa (75 g)
  • 350 ml wrzącej wody
  • 150 g herbatników cynamonowych + dodatkowa ilość do dekoracji

Jak zrobić piankę truskawkową w pucharku.

Truskawki opłukać, usunąć szypułki, po czym pokroić każdą w kostkę.

Do miski wsypać galaretkę, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Odstawić do stężenia.

Do osobnej miski wsypać bitą śmietanę w proszku, dodać zimne mleko i ubić. Całość powinna znacznie zgęstnieć. Do tak ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i ubijać razem przez chwilę.

Herbatniki zmiksować, rozłożyć równomiernie w kubeczkach, pokryć pokrojonymi truskawkami i zalać ubitą śmietaną z galaretką. Deserki włożyć do lodówki, aby dobrze stężały. Przed podaniem udekorować pokruszonymi herbatnikami i truskawkami.

Pianka z bitą śmietaną i truskawkami
Pianka truskawkowa

Warto wiedzieć robiąc piankę truskawkową w pucharku.

Herbatniki cynamonowe zastąpić można herbatnikami maślanymi.

Wybór smaku galaretki tak naprawdę zależy od Was. Jeśli nie macie galaretki agrestowej użyjcie galaretki truskawkowej, malinowej lub galaretki o dowolnym smaku, który lubicie.

Zmiksowane herbatniki powinny mieć konsystencję bułki tartej. Herbatniki można zmiksować za pomocą robota kuchennego lub pokruszyć przy pomocy tłuczka.

Z podanych ilości składników otrzymałam 4 spore deserki. Jeśli użyjecie mniejszych kubeczków uzyskacie większą ilość deserków.

Lubisz desery z truskawkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Tort truskawkowy.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pianka truskawkowa w pucharku
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *