Ciasteczka guziki to kruche ciasteczka przygotowane z połączenia mąki pszennej z mąką kokosową. Do zrobienia ciasteczek postanowiłam sięgnąć po składniki bez laktozy, stąd też obecność w ciastkach masła kokosowego.
Ten przepis na ciasteczka na pewno przypadnie Wam do gustu. Poza wymienionymi wyżej składnikami dodałam także suszoną żurawinę, której smak bardzo fajnie komponuje się z mąką kokosową.
Mi ciasteczka swoim kształtem i wyglądem nieco przypominają duże guziki, stąd też ta nazwa 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasteczka guziki.
- 15 dkg mąki kokosowej
- 25 dkg mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 12 dkg cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 15 dkg masła kokosowego
- 5 dkg suszonej żurawiny
Jak zrobić ciasteczka guziki.
Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać mąkę kokosową, cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz miękkie masło kokosowe. Ucierać do momentu, w którym składniki zaczynają łączyć się w całość. W tym momencie dodać jajko, żółtko oraz żurawinę a następnie zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 7-u milimetrów. Z ciasta wycinać kółka o średnicy 4-ech centymetrów. Po środku każdego kółka robić nakłucie widelcem. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 12 do 15 minut.

Warto wiedzieć robiąc ciasteczka guziki.
Możecie oczywiście zrobić ciastka o większej średnicy, aniżeli 4-y centymetry.
Użyłam masła kokosowego, gdyż chciałam aby ciasteczka były całkowicie bez laktozy. Jeśli nie macie masła kokosowego możecie je zastąpić masłem tradycyjnym bez soli.
Szukasz przepisów na ciastka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciastka kakaowe.
Dodaj komentarz