Panna cotta kokosowa z ananasem
|||

Kokosowa panna cotta

Kokosowa panna cotta to moje ostatnie odkrycie. Żałuję tylko, iż nie zrobiłam jej wcześniej.

Włoska panna cotta w wersji podstawowej to słodka śmietanka wymieszana z odrobiną cukru, wanilią i żelatyną. Często śmietana częściowo jest zastępowana mlekiem – panna cotta jest wtedy lżejsza i delikatniejsza w smaku.

Panna cotta to jeden z tych deserów, po który warto sięgać jak najczęściej. Jest bardzo łatwa do przygotowania i do tego dość szybka, nie licząc oczywiście czasu, które potrzebuje na stężenie. Kokosowa panna cotta z przepisu poniżej jest zrobiona na bazie mleka kokosowego i śmietanki, a następnie podana z ananasowym chutney. Naprawdę rewelacja 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na deser panna cotta.

  • 100 g cukru pudru
  • 4 pełne łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 600 ml mleka kokosowego
  • 400 ml śmietany kremówki (36%)

Chutney z ananasa:

  • 1 ananas
  • 2-u centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Posypka:

  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru kokosowego
Panna cotta kokosowa z chutney z ananasa
Panna cotta kokosowa z chutney ananasowym

Jak zrobić deser panna cotta z chutney anansowym.

Żelatynę wsypać do kubeczka i zalać zimną wodą. Odstawić na 5 minut.

Do garnka wlać śmietanę i mleko kokosowe. Dodać cukier puder i cukier kokosowy. Podgrzewać na średnim ogniu do zagotowania się składników, cały czas mieszając, aż cukier puder i cukier kokosowy rozpuszczą się. Zagotowany płyn zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać. Płynną panna cottę wlać do kubeczków albo silikonowych foremek, które włożyć do lodówki. Panna cottę schładzać przez co najmniej trzy godziny.

Chutney z ananasa: ananasa obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny oraz utarty na tarce imbir. Garnek wstawić na ogień, zagotować i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż ananas będzie bardzo miękki. Kolejno, garnek zdjąć z ognia, odebrać połowę chutney i je zmiksować. Zmiksowane chutney dodać do części niezmiksowanej i wymieszać.

Posypka kokosowa: na patelnię wsypać wiórki kokosowe oraz cukier kokosowy. Prażyć na małym ogniu przez 2 do 3 minut.

Gotową panna cottę podawać z ananasowym chutney, posypaną kokosową posypką.

Panna cotta kokosowa z chutney
Panna cotta kokosowa z ananasem

Warto wiedzieć robiąc kokosową panna cottę.

Użyłam świeżego ananasa o średniej wielkości. Do chutney nie dodawałam w ogóle wody.

Pamiętajcie aby użyć standardowej żelatyny. Nie używajcie tej bardzo zmielonej (to jest chyba fix), gdyż zauważyłam iż trzeba użyć jej znacznie większą ilość.

Gotową panna cottę najlepiej wyciągnąć z foremki poprzez zanurzenie foremki na kilka sekund we wrzącej wodzie. Potem wystarczy odwrócić foremkę i panna cotta powinna sama z niej wyjść.

Lubisz ciasta bez pieczenia? Sprawdź nasz przepis na Ciasto pomarańczowe

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kokosowa panna cotta
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *