Polski strogonow pochodzi od dania Boeuf Stroganow. Pierwsza część nazwy po francusku oznacza wołowinę natomiast część druga pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała.
Oryginalnie strogonow to polędwica smażona i podawana z sosem. Jako dodatki używane są do niej pieczarki, cebula czy ogórki kiszone.
Całość podbita jest mąka oraz przecierem pomidorowym.
Mój przepis na strogonowa jest nieco bardziej rozbudowany, gdyż poza podstawowymi składnikami sięgnęłam również po inne dodatki.
I tak na przykład dodałam kiełbaski frankfurterki, bez których osobiście nie wyobrażam sobie tego dania.
Spróbujcie koniecznie i podzielcie się swoimi wrażeniami.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na strogonow.
- 800 g polędwicy wołowej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 duże marchewki
- 3 średniej wielkości papryki czerwone
- 5 kiełbasek frankfurterek
- 500 g pieczarek
- 4 średniej wielkości ogórki kiszone
- 2 płaskie łyżki soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 liście laurowe
- 2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego
- 2,5 litra wody
Jak zrobić strogonow z mięsem wołowym i warzywami.
Mięso wołowe pokroić w średniej wielkości kostkę, włożyć do garnka. Smażyć bez tłuszczu na dużym ogniu przez 4-5 minut do momentu, aż sok odparuje i mięso zacznie robić się suche. Dodać wtedy obie papryki w proszku, liście laurowe oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć kolejne 3 minuty po czym dodać krojone w plastry pieczarki, krojoną w krążki marchew oraz krojone w kostkę ogórki kiszone. Zalać dwoma litrami wody, zagotować, zmniejszyć ogień i na małym ogniu gotować przez 1,5 godziny.
Po 1,5 godziny do gotujących się składników dodać pokrojone w plastry kiełbaski frankfurterki, pokrojoną w średniej wielkości paski paprykę czerwoną oraz pieprz. Kontynuować gotowanie do momentu, aż mięso wołowe będzie miękkie.
Kiedy mięso jest już miękkie dodać sól. W kubeczku wymieszać 0,5 litra wody z mąką ziemniaczaną i przecierem pomidorowym. Zalać składniki w garnku. Zagotować i kontynuować gotowanie przez dodatkowe pięć minut.
Danie podawać na gorąco z dodatkiem pieczywa.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc strogonowa.

Użyłam ogórków kiszonych, które przed dodaniem obrałam ze skórki. Kilka razy robiłam strogonowa także z ogórkami korniszonami. One też fajnie w tym daniu mi się sprawdzały.
Sięgnełam po świeżą paprykę czerwoną. Bez problemu możecie również użyć papryki marynowanej. Jeśli na taką się skusicie, pamiętajcie żeby dodać ja na samym końcu, gdyż inaczej rozgotuje nam się zupełnie.
Na początek możecie dodać jedną łyżkę soli a potem dosalać.
Lubisz pieczarki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciabattę zapiekaną z serem i pieczarkami.
Dodaj komentarz