Sałatka z pora to taka sałatka, która kilka lat temu robiona była w każdym chyba domu.
Sałatka ta jest kolejnym przykładem dania, które zrobić można z ogólnie dostępnych składników i przy okazji w miarę tanich składników.
Ani ziemniaki ani sam por nie kosztują majątku i dostępne są praktycznie wszędzie.
Ogórki kiszone też robione są w każdym niemalże domu, więc bez problemu każdy u siebie znajdzie kilka sztuk.
Sałatkę z pora lubię robić w okresie jesiennym. Wtedy to właśnie dostać można najbardziej dorodne okazy tego warzywa.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z pora.
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 duży por
- 1 duże jabłko
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 4 średniej wielkości ogórki kiszone
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/6 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 8 łyżek majonezu
Jak zrobić sałatkę z pora.
Pora umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż i pokroić na bardzo cienkie paseczki.
Ogórki obrać ze skórki, pokroić w średniej wielkości kostkę.
Jajka ugotować na twardo tj. gotować około 8-9 minut. Wystudzić, obrać i pokroić w małą kostkę.
Jabłko obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Ziemniaki ugotować w łupince. Kiedy miękkie, odlać wodę i wystudzić. Zimne ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w bardzo małą kostkę.
Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski. Dodać sól, pieprz, majonez, śmietanę i musztardę. Dokładnie wymieszać. Sałatkę przetrzymywać w lodówce.
Warto wiedzieć robiąc sałatkę z pora.

Przed pokrojeniem upewnijcie się, iż por jest bardzo dobrze umyty. Czasami między jego warstwami, zwłaszcza w górnej jego części, lubi zbierać się ziemia.
Użyłam ogórków kiszonych i nie sugerowałabym, aby je zamieniać na korniszony. Nie będą do tej sałatki w ogóle pasować.
Lubisz sałatki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z pieczonej dyni i koziego sera.
A ten por ma być surowy bo ja jak robiłam to go spażałam
Por dodaję surowy. Kroje go drobno tylko ale nigdy nie spażam.