Ciasto jabłkowe z budyniem
|

Ciasto jabłkowo-budyniowe

Jesień ma to do siebie, że owoce, które nie są dostępne w sezonie letnim w sezonie jesiennym są wszędzie do kupienia.

Takimi właśnie owocami są chociażby jabłka. Co prawda w lecie możemy dostać kilka gatunków tego owocu jednak wybór nie powala na kolana.

W jesieni właśnie mamy bardzo duży wybór jeśli chodzi o gatunki jabłek. Dostępne są odmiany takie jak antonówka, Ligol czy Champion.

Do ciast idealne będą właśnie te odmiany. Na pewno w cieście rewelacyjnie sprawdzi się Ligol – z tych słodkich czy Gloster – z tych kwaskowatych.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto jabłkowo-budyniowe.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki sody

Owoce:

  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 kg jabłek
  • 100 g cukru kryształu

Masa budyniowa:

  • 800 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe (80 g łącznie)
  • 50 g margaryny
  • 50 g cukru kryształu

Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta.

Jak zrobić ciasto jabłkowo-budyniowe.

Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojoną w kostkę margarynę, cukier puder, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia. Siekać składniki nożem do momentu, aż zaczną się łączyć. Kiedy składniki łączą się już w całość, dodać jajka. Wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.

Masa budyniowa: do garnka wlać 500 ml mleka, wsypać cukier oraz dodać margarynę. Zagotować. Pozostałe 300 ml mleka wlać do kubka, dodać budyń w proszku i dokładnie wymieszać. Kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować, zalać budyń. Zagotować i od momentu zagotowania gotować przez dwie minuty, cały czas mieszając.

Masa jabłkowa: jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać cukier i cynamon po czym smażyć na dużym ogniu przez 15 minut, cały czas mieszając. Sok z jabłek powinien prawie całkowicie odparować. Podsmażone jabłka wystudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i każdą z części rozwałkować. Pierwszą częścią wyłożyć blachę do pieczenia, łącznie z brzegami. Ciasto posypać kakao a na kakao położyć podsmażone jabłka, na jabłka zaś wylać letni budyń. Przykryć drugą połową ciasta.

Gotowe ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę i 10 minut.

Upieczone ciasto posypać po wierzchu cukrem pudrem.

Ciasto jabłkowo-budyniowe
Ciasto jabłkowe z budyniem

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc kruche ciasto z jabłkami i budyniem.

Ciasto jabłkowo-budyniowe
Ciasto jabłkowe z budyniem

Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 27 na 36 centymetrów.

Najlepiej sięgnąć po miękkie i lekko kwaskowe jabłka. Jeśli wybierzecie jabłka twarde będą się one zdecydowanie dłużej smażyć.

Lubisz ciasta z jabłkami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką śmietanową.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *