Jesień ma to do siebie, że owoce, które nie są dostępne w sezonie letnim w sezonie jesiennym są wszędzie do kupienia.
Takimi właśnie owocami są chociażby jabłka. Co prawda w lecie możemy dostać kilka gatunków tego owocu jednak wybór nie powala na kolana.
W jesieni właśnie mamy bardzo duży wybór jeśli chodzi o gatunki jabłek. Dostępne są odmiany takie jak antonówka, Ligol czy Champion.
Do ciast idealne będą właśnie te odmiany. Na pewno w cieście rewelacyjnie sprawdzi się Ligol – z tych słodkich czy Gloster – z tych kwaskowatych.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto jabłkowo-budyniowe.
Ciasto:
- 50 dkg mąki pszennej
- 25 dkg margaryny
- 10 dkg cukru pudru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki sody
Owoce:
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka cynamonu
- 1 kg jabłek
- 10 dkg cukru kryształu
Masa budyniowa:
- 800 ml mleka
- 2 budynie waniliowe (80 gr łącznie)
- 5 dkg margaryny
- 5 dkg cukru kryształu
Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta.
Jak zrobić ciasto jabłkowo-budyniowe.
Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojoną w kostkę margarynę, cukier puder, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia. Siekać składniki nożem do momentu, aż zaczną się łączyć. Kiedy składniki łączą się już w całość, dodać jajka. Wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
Masa budyniowa: do garnka wlać 500 ml mleka, wsypać cukier oraz dodać margarynę. Zagotować. Pozostałe 300 ml mleka wlać do kubka, dodać budyń w proszku i dokładnie wymieszać. Kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować, zalać budyń. Zagotować i od momentu zagotowania gotować przez dwie minuty, cały czas mieszając.
Masa jabłkowa: jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać cukier i cynamon po czym smażyć na dużym ogniu przez 15 minut, cały czas mieszając. Sok z jabłek powinien prawie całkowicie odparować. Podsmażone jabłka wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i każdą z części rozwałkować. Pierwszą częścią wyłożyć blachę do pieczenia, łącznie z brzegami. Ciasto posypać kakao a na kakao położyć podsmażone jabłka, na jabłka zaś wylać letni budyń. Przykryć drugą połową ciasta.
Gotowe ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę i 10 minut.
Upieczone ciasto posypać po wierzchu cukrem pudrem.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc kruche ciasto z jabłkami i budyniem.

Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 27 na 36 centymetrów.
Najlepiej sięgnąć po miękkie i lekko kwaskowe jabłka. Jeśli wybierzecie jabłka twarde będą się one zdecydowanie dłużej smażyć.
Lubisz ciasta z jabłkami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką śmietanową.
Dodaj komentarz