Falafel to danie wegańskie bardzo popularne w krajach arabskich. Przygotowywany jest z ciecierzycy lub bobu, formowany na kształt kulek, które następnie obtaczane są w sezamie.
Mój falafel nie jest wegański a wegetariański dlatego, iż użyłam jajek a jak wiadomo weganie jajek nie jedzą. Falafel podałam z pysznym sosem, który powstał na bazie jogurtu. Urozmaiciłam go trochę papryczką chili i zieloną cebulką.
Mi osobiście smakował i to bardzo, zwłaszcza podany z sosem. Myślę, iż jest to danie warte wypróbowania. Mimo, iż nie zawiera w sobie mięsa jest dość sycące a dodatkowo jest tanie do przygotowania.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na falafel.
Falafel:
- 40 dkg ciecierzycy z puszki
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczka suszonych płatków chili (lub świeżo krojona papryczka)
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 jajka
- 3 zielone cebulki
- mały pęczek natki pietruszki
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka mielonej kolendry
- kilka listków mięty
- 6 dkg bułki tartej
- 4 łyżki sezamu
- olej słonecznikowy do smażenia
Sos:
- 2 łyżeczki tahini
- 200 gr jogurtu naturalnego
- zielona cebulka
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta soli
Jak zrobić wegetariański falafel.
Falafel: do blendera włożyć ciecierzycę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksować.
Zmiksowaną ciecierzycę przełożyć do miski, dodać kminek, chili, pieprz, jajka, drobno krojoną zieloną cebulkę, drobno krojoną pietruszkę, sól, kolendrę, pokrojone listki mięty oraz bułkę tartą. Wyrobić masę bardzo dokładnie łyżką lub ręką.
Z gotowej masy formować średniej wielkości kulki, które następnie spłaszczać na dłoni. Każdą kulkę obtaczać w sezamie.
Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Kiedy gorący wkładać falafel. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Sos: do kubka wlać jogurt, dodać tahini, drobno krojoną cebulkę, pieprz cayenne oraz sól. Wymieszać. Usmażony falafel podawać z sosem.

Warto wiedzieć robiąc falafel z ciecierzycy.
Użyłam ciecierzycy z puszki ale możecie także sami ugotować ciecierzycę. Musicie jednak pamiętać, aby ją uprzednio namoczyć przed gotowaniem.
Do smażenia używam zazwyczaj oleju słonecznikowego. Tak też było i tym razem. Olej rzepakowy ma bardzo intensywny zapach i ja osobiście za nim nie przepadam.
Lubisz dania wegetariańskie? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pasztet warzywny z pieczarek i czerwonej fasoli.
Dodaj komentarz