Sosy często bywają niezbędną częścią wielu potraw. Zazwyczaj podajemy je z mięsem ale jest też cały szereg dań wegetariańskich, które bez dodatku sosu nie są nic warte smakowo.
Jeśli sos jest dobrze przygotowany może posłużyć jako dodatek do szeregu różnego rodzaju dań. Jeden sos może smakować równie wyśmienicie z kurczakiem jak i z gołąbkami czy z ziemniakami.
Dla mnie takim trochę uniwersalnym sosem, który zawsze komponuje mi się dobrze z każdym daniem jest sos pieczarkowy.
Jest wyśmienity z puree ziemniaczanym, które podaję na ogół ze schabowym i ćwikłą, idealnie sprawdza mi się podany z gołąbkami, kaszą, falafelem, pyzami, kopytkami, roladkami z kurczaka.
Czasem urozmaicam go świeżym koperkiem ale baza sosu zawsze pozostaje ta sama.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na sos pieczarkowy.
- 14 dkg pieczarek
- 1 średnia cebula szalotka
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietanki (do zupy)
- 200 ml wody
- pieprz
- 1/4 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jak zrobić sos pieczarkowy z cebulą szalotką.
Do garnka włożyć krojone w plastry pieczarki, drobno krojoną cebulę szalotkę oraz masło. Smażyć na małym ogniu do momentu, aż pieczarki zmiękną.
W kubku wymieszać śmietankę z wodą, solą, pieprzem i mąką ziemniaczaną. Zalać miękkie pieczarki. Mieszać do zagotowania się sosu a od momentu zagotowania trzymać sos na ogniu przez dwie minuty.
Podawać na ciepło jako dodatek do wybranych dań.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc pieczarkowy sos z cebulą szalotką.

Cebulę szalotkę zastąpić możemy cebulą białą.
Użyłam masła solonego. Jeśli sięgniecie po takie masło uważajcie z ilością soli.
Pieprzu dodałam dosłownie szczyptę. Nie chciałam aby sos miał zbyt intensywny smak.
Aby zagęścić sos zdecydowałam się na użyć mąki ziemniaczanej. Nie jest tak wyczuwalna w sosie jak mąka pszenna i mniejsza jej ilość sprawia, iż sos jest gęsty.
Lubisz pieczarki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciabattę zapiekaną z serem i pieczarkami.
Dodaj komentarz