Nie wyobrażam sobie dnia, w którym ze swojego jadłospisu miałabym usunąć jajka.
Lubię je w wielu postaciach, używam ich często zarówno do sałatek, ciast, past, smażę, gotuję i robię całą masę różnorakich dań z ich użyciem.
Oczywiście wszystko z umiarem. Wiadomo, nie jem codziennie na śniadanie pięciu jajek na twardo. Jem za to co drugi dzień jedno jajko na miękko 😀 a przy weekendzie dość często robię jajecznicę.
Nie wspominam o ciastach czy sałatkach, bo tymi też zajadam się od czasu do czasu ale nie zjadam całej miski na raz.
Jajka podane na śniadanie mogą być przygotowane w formie omletu, mogą być na miękko, na twardo, możemy zrobić jajecznicę, jajka w koszulkach, jajka smażone. Jednym słowem wszystko na co kto tylko ma smak.
Jak już wspomniałam jajecznicę robię często. Warto zatem od czasu do czasu coś w jej przygotowaniu lub podaniu zmienić, bo pomimo tego, iż jest pyszna nawet ona może się znudzić.
Tym razem zatem postawiłam na podpiekane bułki, szczypiorek, pieczarki i dość rzadką masę jajeczną. Przez sposób podania uzyskałam wyjątkowe śniadanie, mimo tego iż nadal była to jajecznica z bułką ale smakowała wyjątkowo.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na jajecznicę.
- 8 jajek
- 4 bułki
- 1 zielona cebulka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 10 dkg pieczarek
- 4 łyżki masła
- 50 ml śmietany kremówki albo śmietanki do zup
Jak zrobić jajecznicę w bułce.
Na patelnię włożyć łyżkę masła, dodać krojone w plastry pieczarki. Smażyć na średnim ogniu do momentu, aż pieczarki zmiękną. Podsmażone przełożyć do miseczki.
Na tę samą patelnię dodać pozostałe trzy łyżki masła. Rozpuścić. Do osobnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz krojoną drobno cebulkę (odrobinę cebulki można zostawić do posypania gotowej jajecznicy). Lekko roztrzepać widelcem.
Na rozpuszczone masło wlać roztrzepane jajka. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy jajka zaczynają się ścinać, wlać śmietankę. Smażyć do momentu uzyskania konsystencji, która nas interesuje. Ja jestem fanem dość rzadkiej jajecznicy.
Z każdej z bułek odkroić górę i wyciągnąć miękką warstwę ze środka, zostawić jedynie odrobinę przy skórce. Bułki wraz z piętkami włożyć do piekarnika ustawionego na opcję grill. Grillować przez kilka sekund.
Gotową jajecznicą napełnić wnętrza bułek, posypać po górze podsmażonymi pieczarkami, świeżo mielonym czarnym pieprzem i odrobiną krojonego szczypiorku.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc jajecznicę.

Użyłam białych bułek pszennych. Możecie je oczywiście zastąpić innymi, dowolnie wybranymi bułkami.
Zamiast w piekarniku, bułki możecie także podpiec na dobrze rozgrzanej patelni. Nie dodajcie tłuszczu do ich podpieczenia.
Szukasz inspiracji śniadaniowych? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pogacse czyli węgierskie bułeczki.
Dodaj komentarz