Rösti to wywodzące się ze Szwajcarii danie z ziemniaków, które przypomina nieco nasze placki ziemniaczane. Danie to powstaje z grubo tartych na tarce ziemniaków, które po odciśnięciu soku smaży się na maśle lub oleju. W rösti nie znajdziemy jajek czy mąki, placek ten swój kształt i zwartą konsystencję zawdzięcza tylko i wyłącznie ziemniakom. Jeśli chodzi o doprawienie to sól oraz pieprz używane są najczęściej do przyprawienia rösti, chociaż dodać można także tartą cebulę. Ziemniaki, z których robimy rösti przed smażeniem można podgotować i co niektóre przepisy sugerują, aby tak właśnie zrobić. Ja moje rösti przygotowałam z surowych ziemniaków, co może i wpływa na czas smażenia ale nie, aż tak znacząco.
Ziemniaczane rösti podaje się na śniadanie, lunch lub obiad. Podane na śniadanie często jest dodatkiem do smażonych jajek, boczku oraz fasolki. W wersji obiadowej sprawdza się z dodatkiem kwaśnej śmietany, serka wiejskiego oraz gulaszu. Jeśli macie wypróbować to danie, poniżej zostawiam dla Was przepis na rösti ziemniaczane.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na rösti ziemniaczane.
- 45 dkg ziemniaków
- 1/2 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
Jak zrobić rösti ziemniaczane.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i wypłukać w zimnej wodzie. Kolejno, odcisnąć w dłoni, a następnie w prasce do ziemniaków. Z ziemniaków powinniśmy się pozbyć jak najwięcej wody oraz soku. Do tak przygotowanych ziemniaków dodać sól oraz pieprz.
Na patelnię wlać łyżkę oleju, rozgrzać i kiedy gorący wyłożyć tarte ziemniaki, które lekko przygnieść łyżką. Smażyć na małym ogniu z tendencją do średniego, do momentu w którym ziemniaki są lekko przypieczone. W tymże momencie przewrócić na drugą stronę, dodać pozostały olej i kontynuować smażenie. Kiedy ziemniaki zaczynają robić się złociste, dodać połowę masła, nieco zwiększyć ogień i smażyć, aż całość się przypiecze. W tym momencie przewrócić na drugą stronę, dodać pozostałe masło i smażyć przez chwilę, celem przypieczenia także tej strony. Usmażone rösti wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem, podawać od razu po usmażeniu.

Warto wiedzieć robiąc rösti ziemniaczane.
Rösti przygotować można z każdego rodzaju ziemniaków, ale najlepsze będą ziemniaki w miarę mączne. Po obraniu ziemniaki przed starciem na tarce zawsze trzymam w zimnej wodzie, dzięki czemu nie szarzeją.
Ja moje rösti smażyłam na mieszance oleju i masła. Najpierw smażyłam je na samym oleju, a dopiero pod koniec smażenia dodałam masło. Do smażenia rösti użyć można masła, masła klarowanego, oleju oraz smalcu.
Ziemniaki z nadmiaru wody odcisnąć można, albo w prasce do ziemniaków, albo w ścierce kuchennej.
Moje rösti smażyłam na patelni o średnicy 20-u centymetrów. Czas smażenia rösti zależy od wielkości patelni, której używamy. Łącznie smażenie zajęło mi nieco ponad 20 minut, a patelnię miałam ustawioną na średniej wielkości palniku. W trakcie smażenia warto sprawdzać czy ziemniaki się za bardzo nie przypalają, a przed zdjęciem rösti należy się upewnić, iż ziemniaki nie są surowe.
Lubisz dania z ziemniaków? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczone ziemniaki z twarożkiem.


Dodaj komentarz