|||||

Rösti ziemniaczane

Rösti to wywodzące się ze Szwajcarii danie z ziemniaków, które przypomina nieco nasze placki ziemniaczane. Danie to powstaje z grubo tartych na tarce ziemniaków, które po odciśnięciu soku smaży się na maśle lub oleju. W rösti nie znajdziemy jajek czy mąki, placek ten swój kształt i zwartą konsystencję zawdzięcza tylko i wyłącznie ziemniakom. Jeśli chodzi o doprawienie to sól oraz pieprz używane są najczęściej do przyprawienia rösti, chociaż dodać można także tartą cebulę. Ziemniaki, z których robimy rösti przed smażeniem można podgotować i co niektóre przepisy sugerują, aby tak właśnie zrobić. Ja moje rösti przygotowałam z surowych ziemniaków, co może i wpływa na czas smażenia ale nie, aż tak znacząco.

Ziemniaczane rösti podaje się na śniadanie, lunch lub obiad. Podane na śniadanie często jest dodatkiem do smażonych jajek, boczku oraz fasolki. W wersji obiadowej sprawdza się z dodatkiem kwaśnej śmietany, serka wiejskiego oraz gulaszu. Jeśli macie wypróbować to danie, poniżej zostawiam dla Was przepis na rösti ziemniaczane.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Rösti z ziemniaków
Rösti

Składniki na rösti ziemniaczane.

  • 450 g ziemniaków
  • 1/2 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

Jak zrobić rösti ziemniaczane.

Ziemniaki obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i wypłukać w zimnej wodzie. Kolejno, odcisnąć w dłoni, a następnie w prasce do ziemniaków. Z ziemniaków powinniśmy się pozbyć jak najwięcej wody oraz soku. Do tak przygotowanych ziemniaków dodać sól oraz pieprz.

Na patelnię wlać łyżkę oleju, rozgrzać i kiedy gorący wyłożyć tarte ziemniaki, które lekko przygnieść łyżką. Smażyć na małym ogniu z tendencją do średniego, do momentu w którym ziemniaki są lekko przypieczone. W tymże momencie przewrócić na drugą stronę, dodać pozostały olej i kontynuować smażenie. Kiedy ziemniaki zaczynają robić się złociste, dodać połowę masła, nieco zwiększyć ogień i smażyć, aż całość się przypiecze. W tym momencie przewrócić na drugą stronę, dodać pozostałe masło i smażyć przez chwilę, celem przypieczenia także tej strony. Usmażone rösti wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem, podawać od razu po usmażeniu.

Krem paprykowy

Warto wiedzieć robiąc rösti ziemniaczane.

Rösti przygotować można z każdego rodzaju ziemniaków, ale najlepsze będą ziemniaki w miarę mączne. Po obraniu ziemniaki przed starciem na tarce zawsze trzymam w zimnej wodzie, dzięki czemu nie szarzeją.

Ja moje rösti smażyłam na mieszance oleju i masła. Najpierw smażyłam je na samym oleju, a dopiero pod koniec smażenia dodałam masło. Do smażenia rösti użyć można masła, masła klarowanego, oleju oraz smalcu.

Ziemniaki z nadmiaru wody odcisnąć można, albo w prasce do ziemniaków, albo w ścierce kuchennej.

Moje rösti smażyłam na patelni o średnicy 20-u centymetrów. Czas smażenia rösti zależy od wielkości patelni, której używamy. Łącznie smażenie zajęło mi nieco ponad 20 minut, a patelnię miałam ustawioną na średniej wielkości palniku. W trakcie smażenia warto sprawdzać czy ziemniaki się za bardzo nie przypalają, a przed zdjęciem rösti należy się upewnić, iż ziemniaki nie są surowe.

Lubisz dania z ziemniaków? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczone ziemniaki z twarożkiem.

Krem paprykowy
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Rösti ziemniaczane
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *