Sałatka z kukurydzy z dodatkiem pomidorków koktajlowych, papryki, cebuli oraz sera pleśniowego to świeża, lekka i cytrusowa sałatka, na którą dzisiaj Was zapraszam. Tę szybką sałatkę zrobiłam całkiem niedawno i do jej przygotowania użyłam grillowanej kukurydzy. Kukurydzę grillowaną uzyskać można jedynie z kolb świeżej kukurydzy, a te dostępne są głównie w sezonie. Jeśli robicie tę sałatkę poza sezonem to musicie zakupić kukurydzę w puszce, a w sezonie polecam oczywiście grillować kukurydzę i na jej bazie robić sałatkę.
Kiedy po raz pierwszy robiłam tę sałatkę nie chciałam, aby zawierała tylko i wyłącznie warzywa, dlatego też dodałam do niej ser pleśniowy. Takie połączenie sera pleśniowego z warzywami, oliwą z oliwek i sokiem z limonki okazało się być przepyszne. Mi samej ciężko było się oderwać od jedzenia tejże sałatki. Ta sałatka z kukurydzy najlepiej smakuje podana sama, sprawdza się jako dodatek to mięs z grilla oraz dań obiadowych. Poniżej mam dla Was kilka propozycji na podanie sałatki z kukurydzy.
- Kotlet de volaille z masłem
- Kurczak w sosie gorgonzola
- Pikantne udka z kurczaka
- Chlebek odrywany z czosnkiem i pomidorami
- Chlebek ze słodkich ziemniaków
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z kukurydzy.
- 25 dkg kukurydzy
- 15 dkg sera pleśniowego
- 25 dkg pomidorków koktajlowych
- 5 dkg czerwonej cebuli
- 15 dkg zielonej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 łyżki soku z limonki
- kilka listków świeżej kolendry
- 1/4 łyżeczka pieprzu
Jak zrobić sałatkę z kukurydzy.
Do miski włożyć kukurydzę, pokrojony w kostkę ser pleśniowy, drobno krojoną cebulę, krojoną w paski paprykę oraz połówki pomidorków koktajlowych. W kubku wymieszać oliwę z oliwek z solą, pieprzem, sokiem z limonki oraz krojonymi listkami kolendry. Sosem z kubka zalać składniki z misce i wymieszać.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z kukurydzy.
Tę sałatkę przygotować można z kukurydzy grillowanej bądź kukurydzy z puszki. Przepis na grillowaną kukurydzę znajdziecie TUTAJ. Przed dodaniem do sałatki kukurydzy z puszki, należy najpierw odlać z niej zalewę, w której się znajduje.
Pomidorki koktajlowe, które wykorzystałam w tej sałatce miały kolor pomarańczowy i były bardzo słodkie. Czerwone, żółte, czarne jak i zielono-czerwone pomidorki koktajlowe sprawdzą się w tej sałatce równie dobrze. Pomidorki koktajlowe zastąpić można każdym dowolnym rodzajem pomidorów, lecz przed dodaniem ich do sałatki należy je pokroić w dużą kostkę lub ćwiartki.
Lubisz dania z kukurydzą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Naleśniki po meksykańsku.


Dodaj komentarz