Kapusta duszona z ziemniakami i boczkiem, to proste danie obiadowe, które przygotować można bez większego wysiłku. Podstawą tego dania jest kapusta, którą najpierw odrobinę podsmażam na oleju, aby przypiec liście. W następnym kroku smażę boczek wraz cebulą, po czym łączę całość z bulionem, ziemniakami oraz przyprawami. Warzywa duszę tak długo, aż zmiękną. Duszoną kapustę podaję jako danie główne na obiad lub na lunch.
Do przygotowania duszonej kapusty użyłam kapusty stożkowej. Kapusta stożkowa to biała kapusta o delikatnych liściach. Idealnie sprawdza się w surówkach, kiszonkach, smażona bądź gotowana. W wersji duszonej kapustę można grubo pokroić, ja jednak wolę przekroić ją na cztery duże ćwiartki, gdyż większe kawałki lepiej prezentują się w momencie serwowania. Polecam Wam poniższy przepis na kapustę duszoną z ziemniakami i boczkiem i mam nadzieję, iż wypróbujecie to danie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kapustę duszoną z ziemniakami i boczkiem.
- 50 dkg kapusty stożkowej
- 10 dkg boczku
- 10 dkg cebuli
- 1 łyżka masła
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 30 dkg ziemniaków
- kilka gałązek świeżego koperku
Jak zrobić kapustę duszoną z ziemniakami i boczkiem.
Oczyszczoną kapustę stożkową przekroić na cztery, włożyć na patelnię i dodać olej. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez 5-6 minut, a w trakcie smażenia przewrócić na drugą stronę. Podsmażoną kapustę wyjąć na talerzyk. Kolejno, na patelnię włożyć masło, drobno krojoną cebulę wraz z pokrojonym w małą kostkę boczkiem. Smażyć przez 5 minut. Na podsmażonej z boczkiem cebuli ułożyć uprzednio podsmażoną kapustę, dodać sól, pieprz, bulion warzywny oraz pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Patelnię przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 35 minut, do momentu w którym warzywa są miękkie. Duszoną kapustę podawać posypaną koperkiem.

Warto wiedzieć robiąc kapustę duszoną z ziemniakami i boczkiem.
Duszoną kapustę zrobiłam z kapusty stożkowej. Można ją jednak zastąpić kapustą głowiastą lub kapustą włoską.
Do duszonej kapusty dodać można 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.
Świeży koperek zastąpić można natką pietruszki.
Lubisz dania z kapusty? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kapustę zasmażaną.


Proste składniki i jak smacznie przygotowane. 🙂