Krem z pieczonej papryki z dodatkiem jogurtu i sera feta, to świetny dodatek do pieczonych warzyw, sera oraz pieczywa. Krem bazuje na czerwonej papryce, którą najpierw piecze się w piekarniku, a następnie miksuje z pozostałymi składnikami kremu. Paprykę można także grillować, co zresztą zdarza mi się robić, gdyż bardzo lubię kiedy skórka papryki jest nieco przypalona. Taka przypalona skórka nadaje wyjątkowego smaku kremowi paprykowemu.
Krem paprykowy z pieczonej papryki sprawdzi się podany jako dodatek do wielu dań. Poniżej kilka propozycji.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na krem z pieczonej papryki.
- 30 dkg czerwonej papryki
- 1 łyżka oleju
- 1/4 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka płatków chili
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 10 dkg sera feta
- 15 dkg jogurtu greckiego
Jak zrobić krem z pieczonej papryki.
Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć ziarna. Każdą połówkę papryki natrzeć olejem, po czym ułożyć na blasze do pieczenia skórką do góry. Blaszkę z papryką wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na godzinę. Upieczoną paprykę wystudzić, a następnie pokroić na paseczki i włożyć do blendera. Dodać pokrojony ser feta, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili, sól oraz pieprz. Zmiksować. Krem z papryki wstawić na 30 minut do lodówki, gdyż to pozwoli mu nieco zgęstnieć.

Warto wiedzieć robiąc krem z pieczonej papryki.
Na blaszce, na której piekę paprykę zawsze najpierw układam folię aluminiową. Dzięki temu jest mi później łatwiej oczyścić blaszkę po upieczeniu papryki.
Ja nie zdejmowałam skórki z papryki, zmiksowałam ją wraz z papryką. Jeśli jednak zdecydujecie się na zdjęcie z papryki skórki, to najlepiej jest po wyjęciu papryki z piekarnika najpierw przykryć ją folią i odstawić na 10 minut. Po tym czasie należy zdjąć skórkę, która zresztą schodzi niemalże sama.
Lubisz dania z papryką? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Grillowany halloumi z papryką.


Dodaj komentarz