Bardzo puszysta, lekka i pyszna w smaku drożdżówka z kruszonką to wypiek drożdżowy, który z powodzeniem serować można zarówno na deser jak i na śniadanie. Ta bułka drożdżowa smakuje pysznie podana sama bądź posmarowana masłem, kremem czekoladowym lub dżem. Przygotowanie ciasta drożdżowego na drożdżówkę z kruszonką nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednakże dość długo czekać musimy na jego wyrośnięcie. Warto jest się zatem zdecydować na zrobienie tejże bułki drożdżowej przy weekendzie, czy to piątkowym popołudniem czy też w sobotę rano. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na drożdżówkę z kruszonką i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na drożdżówkę z kruszonką.
- 8 g drożdży instant
- 700 g mąki pszennej
- 4 jajka „L”
- 80 g cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 100 g płynnego masła
- 280 ml letniego mleka
Dodatkowo:
- 1/2 kruszonki z przepisu TUTAJ

Jak zrobić drożdżówkę z kruszonką.
Do miski miksera planetarnego wsypać przesianą przez sitko mąkę, cukier puder, drożdże instant, cukier waniliowy, letnie mleko oraz jajka. Wyrabiać przez około minutę, po czym wlać płynne, wystudzone masło i kontynuować wyrabianie przez 10-12 minut. Kolejno, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawiać ciasto do wyrośnięcia na około dwie godziny. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać dłonią, posypać kruszonką, przykryć ścierką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Upieczoną drożdżówkę przed pokrojeniem całkowicie wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc drożdżówkę z kruszonką.
Drożdżówkę piekę w prostokątnej blasze do pieczenia o wymiarach 25 na 37 centymetra.
To ciasto drożdżowe jest dość klejące ale nie należy dodawać do niego dodatkowej mąki. W momencie wykładania ciasta na blaszkę można lekko przesmarować dłonie olejem bądź płynnym masłem.
Drożdże instant zastąpić można świeżymi drożdżami. Należy ich użyć 5 dkg.
Ciasto na drożdżówkę wyrabiam przy pomocy miksera planetarnego.
Lubisz drożdżówki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Drożdżówkę z mlekiem skondensowanym.


Kiedyś kawałek drożdżowego i szklanka mleka, to było idealne śniadanie