Szukasz przepisu na tort, który nie tylko będzie efektownie wyglądał ale również dobrze smakował? Zaskocz najbliższych i zrób tort Kalejdoskop.
Tort jest połączeniem dwóch ciast. Pierwsze to wszystkim dobrze znany biszkopt a drugie to ciasto orzechowe. Ciasta przełożone są bitą śmietaną z dodatkiem dwóch rodzajów galaretki oraz świeżymi owocami. U mnie w torcie znalazły się pomarańcze.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tort.
Ciasto jasne:
- 5 jajek
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
- 4 jajka
- 80 g cukru pudru
- 150 g orzechów
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Bita śmietana:
- 500 ml śmietanki kremówki (36%)
- 1 pełna łyżka żelatyny
- 50 ml wody
- 1 galaretka truskawkowa (75 g) + 350 ml wody
- 1 galaretka agrestowa (75 g) + 350 ml wody
- 200 g obranych pomarańczy (usunięte pestki i biała powłoka)
Poncz:
- 100 ml wody
- 3 łyżki soku soku z cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 100 g czekolady mlecznej
Jak zrobić tort Kalejdoskop.
Ciasto jasne: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, włożyć do miski. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do sztywnych białek dodać cukier puder. Stopniowo. Żółtka rozmieszać widelcem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Przesiać całość przez sitko. Do ubitych z cukrem białek dodawać na przemian mąkę i żółtka (nie na raz a w 3-4 porcjach). Mieszać delikatnie. Ciasto wylać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Upieczone ciasto wystudzić a kiedy zimne przekroić raz wzdłuż.
Ciasto orzechowe: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy posiekać bardzo drobno (najlepiej w mikserze). Do posiekanych orzechów dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier puder i utrzeć na masę o puszystej konsystencji. Włożyć orzechy z mąką a na koniec delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka wraz ze szczyptą soli. Ciasto przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopi Celsjusza przez 40 minut.
Bita śmietana: do dwóch misek wsypać galaretki. Do każdej dodać wrzącą wodę Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Galaretki powinny stężeć i być twarde. Kiedy gotowe, pokroić w kostkę nożem lub podzielić łyżką na mniejsze kawałki.
Pomarańcze obrać ze skórki, usunąć w miarę możliwości jak najwięcej białej powłoki. Pokroić w kostkę.
Żelatynę wsypać do miseczki, zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po 10-u minutach podgrzać w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej (nie gotować), wymieszać i wystudzić.
Z 500 ml śmietanki kremówki odlać 100 ml i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Kiedy żelatyna jest letnia (prawie zimna lecz nadal płynna) dodać do śmietanki, która była w temperaturze pokojowej (żelatynę i śmietankę połączyć przed samym ich dodaniem do ubitej kremówki). Wymieszać.
400 ml zimnej kremówki ubić na sztywno. Dodać kremówkę z żelatyną i szybko wymieszać (najlepiej robotem ręcznym). Do ubitej kremówki przełożyć galaretki oraz kawałki pomarańczy. Masę podzielić na dwie części.
Poncz: do kubeczka wlać sok z cytryny, cukier puder i gorącą wodę. Wymieszać i wystudzić. Każdy blat ciasta nasączyć dobrze z obu stron ponczem (biszkoptowe jak i orzechowe).
Polewa czekoladowa: czekoladę połamać na kawałki. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Złożenie ciasta: w tortownicy ułożyć pierwsze ciasto biszkoptowe, następnie połowę bitej śmietany. Na bitą śmietanę położyć ciasto orzechowe, na które wyłożyć pozostałą część bitej śmietany. Na bitej śmietanie położyć drugą część biszkoptu. Biszkopt po wierzchu polać płynną czekoladą.
Tort schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny przed podaniem.

Smacznego!
Warto wiedzieć piekąc tort.
Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 28-u centymetrów. Biszkopt jak i ciasto orzechowe były pieczone w tej samej tortownicy. Tort można oczywiście upiec również w prostokątnej formie do pieczenia.
W momencie, w którym zaczniecie ubijać kremówkę miejcie już wszystko przygotowane. Wszystkie ciasta powinny być nasączone ponczem, galaretki i pomarańcze pokrojone. Kremówka, która stoi w temperaturze pokojowej, dosłownie sekundy przed dodaniem do ubitej śmietany powinna zostać połączona z żelatyną.
Może się zdarzyć, iż po dodaniu żelatyny do kremówki całość nam się zetnie i powstaną grudki. Jeśli tak się stanie połóżcie miseczkę, w której jest żelatyną ze śmietaną (tylko z 100 ml kremówki, nie z gotową już, ubitą śmietaną) nad garnkiem lub inną miską z ciepłą wodą. Mieszajcie cały czas, aż grudni znikną a całość nabierze jednolitej konsystencji. Dopiero tak przygotowaną żelatynę dodajcie do zimnej, ubitej kremówki.
Lubisz ciasta z galaretką? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Tort gruszkowy.
Dodaj komentarz