Clafoutis to deser wywodzący się z kuchni francuskiej. Swoją konsystencją bardziej przypomina flan aniżeli ciasto. Clafoutis najczęściej pieczony jest z dodatkiem owoców w tym głównie wiśni. Podawany jest na ciepło po uprzednim oprószeniu cukrem pudrem. Podać można go na śniadanie, kolację oraz jako deser.
Przepis na clafoutis, który mam dla was poniżej jest bardzo łatwy. Postanowiłam w nim sięgnąć po agrest. Dodanie agrestu sprawiło, iż clafoutis nie był słodki a wręcz przeciwnie, miał w sobie lekką kwaśną nutkę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na clafoutis z agrestem.
- 20 dkg agrestu
- 200 ml mleka
- 100 ml śmietanki kremówki (36%)
- 3 jajka (15 dkg)
- 7 dkg cukru pudru + odrobina do oprószenia
- 8 dkg mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżka topionego masła bez soli + odrobina do wysmarowania formy
Jak zrobić clafoutis z agrestem.
Jajka w temperaturze pokojowej wybić do miski, dodać cukier puder i szczyptę soli. Ubić na puszystą, niemalże białą masę. Kolejno dodać masło, śmietankę, mleko oraz mąkę. Wymieszać.
Agrest oczyścić. Okrągłą formę do pieczenia delikatnie wysmarować masłem, wylać ciasto z miski i wrzucić agrest. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 35 minut. Upieczone clafoutis chwilkę wystudzić po czym posypać po wierzchu cukrem pudrem. Clafoutis najlepiej smakuje podany jeszcze letni.

Warto wiedzieć robiąc clafoutis z agrestem.
Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 24 centymetrów.
Możecie sięgnąć po dowolne owoce jako dodatek. Fajnie sprawdzą się jeżyny, jabłka, gruszki, czereśnie czy śliwki.
Szukasz przepisów na dania z kuchni francuskiej? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zupę cebulową.
Dodaj komentarz