Zielone szparagi z dodatkiem sera Parmezan i orzechów włoskich zapieczone na cieście francuskim – moja propozycja na szybką przekąskę. Zielone szparagi są delikatnym warzywem przez co 30 minut w piekarniku na upieczenie tary wystarczy w zupełności.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tartę szparagową.
- opakowanie ciasta francuskiego (27 dkg)
- 40 dkg zielonych szparagów
- 8 dkg sera Parmezan
- 10 dkg orzechów włoskich
- 1 jajko
- szczypta soli
Jak zrobić tartę szparagową.
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W kilku miejscach dokładnie nakłuć widelcem i posmarować jajkiem. Kolejno równomiernie wysypać połowę startego sera Parmezan i oraz połowę posiekanych orzechów włoskich.
Szparagi umyć, usunąć łykowatą część po czy pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone szparagi ułożyć na cieście uprzednio posypanym połową orzechów i sera. Na rozłożone szparagi wysypać pozostałą część sera i orzechów. Całość oprószyć odrobiną soli.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Włożyć tartę i piec przez 30 minut.

Warto wiedzieć robiąc tartę szparagową.
Użyłam prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 37 na 26 centymetrów.
Szukasz przepisów na tarty na cieście francuskim? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Tartę z salami i cukinią.
Dodaj komentarz