Strudel jest jednym z bardziej znanych węgierskich deserów. Można go kupić w większości cukierni jak i w małych budkach z jedzeniem na wynos. Strudel to rodzaj rolady z ciasta, wypełnionej nadzieniem z sera białego, wiśni bądź jabłek. Ciasto, z którym ja najczęściej spotkałam się w strudlu to ciasto filo.
Przepis na strudel jabłkowy, który znajdziecie poniżej jest na bazie ciasta filo. Nie robiłam ciasta w domu, sięgnęłam po ciasto kupione w sklepie. Powód był bardzo prosty, przygotowanie ciasta filo w domu jest niezwykle czasochłonne a mi zależało na czasie. Ciasto sklepowe okazało się być wystarczające i równie smaczne.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na strudel jabłkowy.
- 80 dkg jabłek (u mnie Jonagold)
- 10 dkg masła bez soli
- 5 dkg bułki tartej
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- 5 dkg cukru kryształu
- 25 dkg ciasta filo (phyllo)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- cukier puder do posypania
Jak zrobić strudel jabłkowy.
Do garnka włożyć 3 dkg masła wraz z bułką tartą. Smażyć 1-2 minuty na średnim ogniu, po czym dodać cukier, cynamon, ocet i obrane jabłka pokrojone w kostkę. Smażyć przez 4-5 minut i kiedy gotowe wystudzić.
7 dkg masła rozpuścić. Roztopionym masłem posmarować każdy płat ciasta filo, zostawiając nieco masła do posmarowania góry strudla. Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim, wyłożyć jabłka. Jabłka ułożyć przy krawędzi dłuższego boku, pozostawiając 3-y centymetry puste wydłuż wszystkich brzegów. Krótsze boki ciasta założyć odrobinę na nadzienie i zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Ciasto włożyć do prostokątnej formy do pieczenia lub ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Po wierzchu ciasto posmarować topionym masłem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Upieczony strudel wystudzić i oprószyć po wierzchu cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc strudel jabłkowy.
Każdy płat ciasta filo miał wielkość 30 na 35 centymetra.
Strudel piekłam w metalowej formie do pieczenia o wymiarach 30 na 10,5 centymetra. Według mnie lepiej jest piec strudel w formie, gdyż dzięki temu w trakcie pieczenia jabłka nie wypłyną poza brzegi ciasta.
Płaty ciasta smarowałam masłem i od razu kładłam je jeden na drugim.
Szukasz przepisów na ciasta z jabłkami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Szarlotkę z bezą.
Dodaj komentarz