Ten przepis na pieczone udka z kaczki jest bardzo prosty. Udka należy natrzeć solą, ułożyć w naczyniu do zapiekania i umieścić w piekarniku na dwie godziny. Mięso piecze się w niskiej temperaturze, w aromatycznym tłuszczu z kaczki połączonym z żurawiną.
W ten sposób robię udka na specjalne okazje, gdyż niecodziennie zdarza mi się jeść mięso z tego ptaka. Podaję je zazwyczaj z puree ziemniaczanym i czerwoną kapustą.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pieczone udka z kaczki.
- 80 dkg udek z kaczki
- 1 pełna łyżeczka soli
- 6-7 gałązek świeżego tymianku
- 3-4 duże ząbki czosnku
- 1 gwiazda anyżowa
- 10 dkg suszonej żurawiny
- 150 ml wody
Jak zrobić pieczone udka z kaczki.
Do miseczki wlać wodę, wsypać żurawinę i odstawić na 20 minut. Udka kaczki natrzeć solą.
Do naczynia do zapiekania włożyć namoczoną żurawinę wraz z wodą, tymianek, gwiazdę anyżową oraz czosnek. Ułożyć udka kaczki. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na dwie godziny. Po godzinie pieczenia przewrócić udka na drugą stronę.

Warto wiedzieć robiąc pieczone udka z kaczki.
W trakcie pieczenia udka można od czasu do czasu polać wytopionym tłuszczem.
Nie przykrywałam naczynia, w którym piekłam mięso ani pokrywką ani folią aluminiową.
Udka z kaczki najczęściej podaję z surówką z czerwonej kapusty lub modrą kapustą.
Szukasz przepisów na dania z warzyw? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Surówkę z młodej kapusty i warzyw.
Dodaj komentarz